Maar Toen ik op het internet een brouwerij in Olonne zag staan, met name 'La Cabaude' leek het me eens leuk om daar langs te gaan. Zeker omdat de brouwerij 'Belgian'-style werkt.
Uit de informatie op het net blijkt dat Olivier Balaresque tot 2012 vrachtwagenchauffeur was maar door een ongeval 2 jaar niet kon werken. Hij besloot dan maar om een brouwerij op te starten in 2014 en vanaf 2015 te produceren. Helemaal alleen. En blijkbaar met succes tot Covid in het land kwam en de productie stil viel samen met de vraag. De man is blijkbaar ook bevriend met een brouwer uit het Brugse: Fort Lapin. Het is wel moeilijk om àlle bieren te kennen.
Het is dus een microbouwerij waar behalve het mouten (iets wat toch bijna nergens zelf gedaan wordt) de hele cyclus is tot zelfs het opvullen. De rondleiding was kort (ik kon nu ook niet op zoek gaan naar het stof onder de ketels) en de proeverij des te beter: 8 kleine maatjes gaande van een soort pils over een lekker witbiertje naar een dubbele, tripel, biobiertje en een stout. Ook was er een nog niet helemaal klare IPA ( de nagisting was nog niet rond) en een wat hoppiger bier (dat uit de productie gaat wegens niet populair genoeg ) Allemaal best lekker (al was het mij toch om het witbier te doen waar een beetje koriander en zeste van sinaasappel deed terugdenken toen Hoegaarden nog niet verknoeid werd. Met 6% alcohol is het ook iets steviger. Eén biertje liet ik staan: een kersenbiertje. Een kleine brouwer moet nu eenmaal zijn klanten bedienen maar het rook me té zoet om daar nog aan te beginnen.
De uitbater zelf was niet verlegen over een eigen mening – zoals Covid- en de wet die in Frankrijk toelaat om bij bieren met minder dan 3% alcohol niet te moeten vermelden wat er juist in zit maar wel de (on)nodige afval er bij te produceren. Maar één ding heb ik toch al geleerd: voor de goede dingen in het leven moet je soms verder durven zoeken. Je vindt het misschien niet maar wat je tegen komt kan ook de moeite waard zijn. Aldus...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten