zondag 19 oktober 2025

Een avondje bier...

 

Een avondje Vlaanderen van net over de grens in het glas… in goed gezelschap eens 4 biertjes op de rooster leggen. En die 4 kwamen van de brouwerijen die ik op de één of andere manier heb bezocht.

Laten we beginnen met het amber-bier van het Reuzenbier uit Cassel. Bijzonder donker van kleur in het glas, 7% alcohol,  smaakt een beetje naar cassonade/caramel (kleuring?) en zelfs richting Guinness. Gebrouwen met hop van aan de voet van de Cassel-berg.

We hadden drie flessen op hetzelfde moment open staan. Naast deze donkere waren er ook àndere kleuren.

Pompelmoes bijvoorbeeld. De ‘Thelma’ van brouwerij Thiriez. Een Double Saison van 7% alcohol. Klinkt duur maar komt er gewoon op neer dat het gebrouwen werd in de winter om in de zomer door de arbeiders te drinken. Ik dronk het in Ekelsbeke na een wit bier en dat gaf een aparte smaak. En alles op vakantie smaakt anders. Het bier kwam ook van het vat en vrijdag uit een fles. Maar het eerste dat op valt is de kleur. Het bier stond ook fris wat maakt dat de neus een tijd nodig had om open te komen. De brouwerij vermeldt zelf kruiden, hibiscus en peper. Een apart biertje dat na koeling op adem moet komen om alle complexiteit te geven (het is ook aangeraden om te serveren tussen 8 en 10 graden). Ook opletten: er zit een stevige portie gist op de fles. De fles werd leeg gegoten en dan werd het wel troebele pompelmoes… Zoek trouwens op de website van de brouwerij niet naar de fles. Nu, het is vlak over de grens en dus eens passeren is geen probleem. Tijdens de openingsuren. Maar die zijn wel ruim.

‘De Wilde Leeuw’ van de Brasserie des Flandres had ik nog niet geproefd maar gewoon blind gekocht. Sauternes-finishes behoren tot mijn liefhebberij bij whisky. Maar de rijping van deze fles passeerde ook langs vaten van rode wijn van Bordeaux en Bourgogne alsook een Bourbon-whiskeyvat. De brouwerij lijkt er een sport van te maken om te spelen met rijpingen. Volgens de omschrijving te consumeren met een vlees-en kaasplank want we zitten aan 9% alcohol. Er is zelfs een rijping van 11.5% die voorlopig (?) uit stock blijkt te zijn. Hier zitten we met een heel geel bier. En wat mij betreft deed het me eerder denken aan ‘3 Fonteinen’ – gueuze. Dus echt een bier dat richting zuur gaat maar toch net iets anders. En met de 9% ook een zeer vlotte drinker.  Aangeraden om te schenken tot 8 graden temperatuur.

Ook van de Brasserie des Flandres is Bracine. Uit de exotische plaats Blaringhem. Een klassieke prijswinnende tripel. Lekker biertje met 9% alcohol als slot.

Wie mij een beetje kent weet dat zure bieren (Gueuze, Rodenbach Grand Cru/Vintage) – voor zover ik veel bier drink – mijn voorkeur weg dragen. Dat ik bij een gelegenheid die komt nog eens in ‘De Wilde Leeuw’ ga neuzen staat buiten kijf. Al zal een flesje Thelma zeker ook zijn weg zal vinden naar mijn kelder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten