dinsdag 31 maart 2015

Franse verkiezingen: het opwarmertje is voorbij

De uitslagen van vorige zondag hebben bevestigd wat de eerste ronde beloofde: burgerlijk rechts neemt het grootste deel van de departementen over, links verliest zwaar en het FN kan de sterke resultaten niet kapitaliseren in verkozenen buiten de hartlanden.

De aanloop naar de tweede ronde leverde alvast een staaltje op van wat er komt bij de presidentsverkiezingen: Sarkozy weigerde een TV-debat met Marine Le Pen. Het deed terugdenken aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen toen Jean-Marie Le Pen het opnam tegen Jacques Chirac. In een enkel departement besloten de aanhangers van Sarkozy om met de socialisten barrage te vormen tegen het FN.

Tweede vaststelling: het FN haalt 30 overwinningen met 60 mandatarissen als gevolg. Zeer opvallend gaat dat in veel gevallen gaat over kantons waar de steden inliggen die het FN bestuurt: Beziers, Hénin-Baumont, Frèjus en nog anderen.

Maar het FN krijgt geen departement te besturen. De ambitie was om het mijnbassin in Picardië over te nemen of de Vaucluse in het zuiden. In het laatste departement haalt de Ligue du Sud een opvallend succes: zowel in Orange - met een duel tegen het FN - en in buurgemeente Bollène wint de partij van Bompard. In Orange is het wel bijzonder nipt. En laat ons een kat een kat noemen: in Bollène wint de partij omdat het FN zich terug trok. Maar tussen die 2 partijen botert het niet al te goed.

Nochtans moet het FN lessen trekken uit dit verhaal: lokale inplanting is een kracht maar een werk van lange adem.

En meer dan dat moet er eigenlijk niet bekeken worden. De departementen blazen stilaan hun laatste adem uit en worden vervangen door regio's. Daar is het kiesstelsel weer proportioneel. En zo gaat het gegoochel met kiessystemen in Frankrijk vrolijk verder. En mag het FN beginnen aan een grondige selectie van kandidaten want die zullen nu wél verkozen raken. En dan lijkt een scenario zoals bij de regionale verkiezingen van 1998 - waarbij het FN rechts en links tegen elkaar uitspeelde - best mogelijk. Tenminste, als iedereen op één lijn blijft. Want enkele maanden later barstte het FN uiteen in twee fracties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten