Het is in het leven vaak zoals met een bord spaghetti. Sommige mensen hebben het flesje tabasco niet nodig, anderen hebben graag een paar druppels maar ik geloof niet dat er veel mensen zijn die het ganse flesje in hun bord zullen kieperen. Het is eigenlijk net hetzelfde met shockeren.
Het is sinds jaar en dag een tendens om een boodschap over te brengen door te shockeren. Of het nu over het milieu gaat, dierenrechten, mensenrechten of gewoon adverteren. Benetton probeerde het nog eens recent met fotomontages waar tegenstanders elkaar innig zoenen. Waar dit over een tiental jaar tot grote schandalen zou leiden is het eigenlijk voorbij gegaan met enkel een aantal niet-politiek correcte versies als reactie. Benetton is 'out', de mensen hebben onderhand genoeg gezien.
Rokers krijgen heel wat te slikken op dat vlak. De bedrukking en foto's op een pakje sigaretten tot bovenstaand filmpje. Nadat de roker al een paria is geworden in de publieke ruimte wordt die nu gecriminaliseerd. En daar gaat het voor mij te ver.
Kijk, ik ben een niet-roker. Nooit gerookt en nooit de intentie gehad. Mijn ouders rookten wel. Ook binnenshuis. Dat was toen de mentaliteit. In de jaren '80 werd immers nog gerookt in TV-studio's en in films. En natuurlijk zag je wel aan het behangpapier dat er gerookt werd. 't Is allemaal niet gezond.
Maar moet ik nu mijn ouders gaan verwijten dat ze gerookt hebben in mijn bijzijn? Ze criminaliseren? Moet je ouders herleiden tot slechte ouders omdat ze rookten in mijn aanwezigheid? Al te belachelijk.
Opvoedkundig is het ook een slecht beeld. Kinderen dienen hun ouders niet te corrigeren omdat anderen dat zeggen. Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en pas vele jaren later zal die rol omkeren. Helaas zien we dat iets te vaak. Denk maar aan de belachelijke reclames voor Belgacom TV van enige tijd terug. En of het nu om volksgezondheid gaat of commercie: opvoeden is een taak voor ouders en niet voor kinderen.
Trouwens, gaan we alles wat een potentiƫle bedreiging zou kunnen zijn voor kinderen uit huis weren? Waar leggen we de grens? Of is de 'volksgezondheid' zo heilig geworden dat iedere belangengroep zomaar een fundament van de samenleving kan gaan ondergraven? Tot waar bemoeien belangengroepen zich met uw dagelijks leven? Want uiteindelijk gaat het om leden- en fondsenwerving ten bate van dat goede doel...
Nee, roken is ongezond. Geen twijfel mogelijk. En het is zeker niet aan te raden om binnenshuis bij kinderen te roken. In heel wat huisgezinnen is het al een feit dat er binnen niet gerookt wordt. En de vraag is of bij de gezinnen waar dit wel nog het geval is, deze campagne op veel begrip kan rekenen. En terecht.
Ik kan ook alleen maar vaststellen dat de meest fanatieke anti-rokers in vroegere jaren zelf fanatieke rokers waren.
Maar deze campagne gaat de banaliteit van shockeren voorbij. Dit neigt naar een gezondsheidssharia. Want zoals in veel dingen begint fundamentalisme op het punt dat in naam van eender welke overtuiging de controle absoluut wordt. En zelfs voor ongezonde dingen is die bemoeienis ongezond.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten