Ik heb er even over nagedacht of ik het zou doen. Een overzicht van de Bretoense whisky. Want het is en blijft een apart verhaal. Net zoals de komst van de Bretoenen naar Europa een apart verhaal is. Maar toch enkele feiten.
De Fransen drinken al jaren meer whisky dan pastis. Maar u
zal nog nooit een groepje senioren petanque hebben zien spelen in de Provence
met een glaasje whisky. Op de wereldwijde schaal betekent de Franse productie
ongeveer 0.2% van het totaal. Ze importeren massa’s spul uit de VS en
Schotland. En met de boomende business in Ierland is het onwaarschijnlijk dat
die zullen ontbreken.
Ieren en Fransen hebben een band van rebellie en zijn vooral geen
goede vrienden met de Engelsen. Zo kan u per boot passeren aan de villa van
Henessy in kapersnest Saint-Mâlo. De man vluchtte naar Frankrijk omwille van…
en zijn naam maakt ook nog deel uit van het letterwoord LVHM. Al betekent de
cognac amper 1% van de totale omzet.
Pernod is dan weer een naam die opduikt in Ierland. In 1988
nam die United Distillers over die op dat moment met een 4-tal
distilleerderijen de volledige Ierse productie in handen had. Zo diep was de
Ierse productie gezonken. Maar namen als Jameson en Bushmills (ondertussen
verkocht) kwamen in Franse handen.
De oertijd
Dat is wel relatief. We spreken begin de jaren ’70 en in
Bretagne werd voor het eerst whisky gestookt. De Keltische band bracht de
sterke drank in barre tijden naar Bretagne. Sporen van terug te vinden? Nee.
Moeten we verder zoeken? Goh, heel onwaarschijnlijk.
Bretagne
Wat wel opvalt is het etiket ‘Bretagne’: een zoektocht naar
een eigen gras (al zal niet iedereen het begrepen hebben op boekweit), eigen
mouting en eigen vaten met als ambitie het kindervoetje naast de Bigfeet genre
Schotland en Ierland te zetten. 6 distilleerders hebben zich verenigd (http://whisky.bzh/project/fisselier-gwenroc/).
Maar niet iedereen volgt. En voor weinigen is whisky een
hoofdzaak.
Nog niet bezocht…
Distillerie Fiselier (https://boutique.breizh-odyssee.bzh/fr/whisky-breton/398-whisky-breton-fisselier-70cl.html)
biedt maar één whisky in het gamma aan. Gezien de prijs en het alcoholvolume lijkt een uitstap van
minder belang. De productie is gestart in 1968 en is gelegen in Locqueltas, net
boven Vannes.
In de buurt van Rennes zit La Roche aux Fées in
Sainte-Colombe. Veel is er niet over te vinden behalve dat ze hoopten tegen
2020 aan 8000 flessen van 50 cl te raken. Ze experimenteren met gerst en
boekweit. Zelfs hun facebookpagina is nauwelijks aangevuld en er moet ergens
een shop zijn waar je ze kan vinden. Mislopen lijkt daar moeilijk met 272
inwoners….
En goh, ik kan nog verder gaan want waar ieder dorp zijn
pilsbrouwer had vroeger lijkt ieder dorp in Bretagne wel ergens een
alcoholstoker te hebben.
Maar laten we het houden bij wat we wel kennen.
Kleintjes
Zelfde verhaal bij Moby Dick in Plogoff (http://www.distillerie-mobydick.fr/).
Wie een fikse natuurwandeling wil na het bezoek heeft er ruimte zat. Een
parfumwinkel vooraan en een distilleerderij achteraan met 1000 liter alcohol voor
die parfum maar ook voor jenever, absint (lekker spul) en whisky. Die whisky
wordt blijkbaar ook veel afgezet bij de lokale horeca. Tastings? Met Quimper op
50 minuten rijden langs soms verradelijke wegen niet echt nee. Is de whisky de
moeite waard? Stukken goedkoper dan Kaerelis kan een flesje als souvenir leuk
zijn. Maar dan nog… de absint…
Geen Bretoen
Warenghem - https://armorik.bzh/
De eerste keer dat ik Armorik zag was op een voedingsbeurs
in Brussel ondertussen ruim 15 jaar terug. Een eerste passage op een tasting
leverde weinig op. Maar ondertussen nam enkele jaren terug Erwan Lefebvre de leiding
over en kan je nu speciale bottelingen krijgen tegen aanvaardbare prijzen. Met
die opmerking dat de boutique online enkel levering in Frankrijk aangeeft. Een
mailtje maakt dat je ook hier kan bestellen met een hogere verzendingskost.
Maar met een paar flessen te bestellen zakt dat wel. Maar we krijgen stilaan
ouder spul op de markt uit Lannion.
Een bezoekje regelen kan via de website. Aankopen kan in de
recent gebouwde shop.
Naguelann - http://www.naguelann.bzh/
Naast de distilleerderij is er ook een proefzaal in het
nabijlegen Saint-Mâlo. Voorlopig ben ik de drank nog niet tegengekomen in
Vlaanderen. Misschien dat er nog ruimte komt met de schaalvergroting want in
2021 – voor de vergroting – werd 90% verkocht in Frankrijk.
Eigenzinnige jongens en niet echt goedkoop. Maar wel eentje
die groeit.
Bezoeken kan. Soms. In 2022 waren ze duidelijk verrast van
het bezoekersaantal want al in oktober werd de stop er op gezet. Maar in
combinatie van een bezoek aan Dinan zeker de moeite.
Les Menhirs
– Eddu - https://www.distillerie.bzh/
En we gaan verder het boekweitpad op. Op een kwartiertje zuidwaarts
van Quimper ligt distillerie Les Menhirs. Die whisky vind je vlot in Bretagne.
Tot zelfs het museum aan de menhirs van Carnac. Gedrenkt in de Bretoense
mystiek distilleert deze van oorsprong rondrijdende distilleerderij naast de
Bretoense variant van calvados (Lambig) ook pure boekweitwhisky.
Guy Le Lay had de idee om boekweit te gebruiken om whisky te
maken. Dat bleek niet zo gemakkelijk want het vraagt de helft meer boekweit dan
gerst om aan de nodige alcohol te raken. Met de steun van contacten uit de
cognacstreek slaagde hij er toch in. Ondertussen namen de zonen het verhaal
over.
Een rondleiding kan eenvoudig aangevraagd worden via de
website en is zowel in het Frans als het Engels te krijgen. Al moet gezegd
worden dat als je een mondje Frans spreekt dat te verkiezen is.
En met zo’n 250.000 flessen whisky per jaar een relatief
grotere.
La Mine d’Or
- https://www.laminedor.bzh/
Gestart in 2016 is ze pas sinds een goed jaar te bezoeken en
moest als zodanig wachten om toe te treden tot de ‘Bretoenen’. Gezien de ondertussen
doorgeknipte band met de brouwerij Lancelot is er ervaring zat in het commercialiseren
van dranken. Zo stonden ze op de beurs van Parijs met een Samhaim (of Halloween…)-botteling
en werken ze samen met de chefs van de sterrenzaken in Bretagne.
De distilleerderij kan bezocht worden via de website en gaat
ook richting 400.000 flessen per jaar.
Een jong baasje maar met de ervaring zal – als alles goed
gaat – deze distilleerderij ongetwijfeld wel naam maken buiten Bretagne.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten