maandag 29 mei 2023

Geheugenspel

 

Vlaamse films en geheugen… ze passeerden al eens. ‘De Zaak Alzheimer’ was de topper die een bijzonder flauw Amerikaans afkooksel kreeg. Maar ook ‘Loft’ bevat een aardig stukje spelen met geheugen. En het is toch met die film dat ik ‘Het Geheugenspel’ wil vergelijken.

Jan Verheyen en Lien Willaert zijn al jaren een koppel zowel in het leven als in de film. Verheyen is dan eerder de popcornfilmmaker die ruim 10 jaar terug zich oversteeg met ‘Dossier K’ en ‘Het Vonnis’ om dan snel terug naar het overbodige te gaan genre ‘FC De Kampioenen’ en ‘De Collega’s 2.0’. Enkel ‘De Buurtpolitie’ ontbreekt nog. Al is de vraag wat regie daar voorstelt.

‘Het geheugenspel’ is een verfilming van een boek van Nicci French is de klassieke Whodunit. Kort gezegd: na 25 jaar worden per toeval de resten van dochter des huizes Nathalie gevonden. Maar die resten bevatten nog een geheim. De film is dan eigenlijk ook een zoektocht in het geheugen van hoofdpersonage Eva Ruitenberg wiens ouders recent overleden zijn en zijzelf in een moeilijke echtscheiding zit met een zoon des huizes. Een zoektocht ook naar de geheimen van de familie.

Het is een Vlaams-Nederlandse coproductie dus is de cast ook gemengd. Vic De Wachter speelt pater familias Alain Deridder terwijl Anna Drijver de rol van Eva Ruitenberg heeft. Verder is Louis Talpe zeker gekend en Gert Winckelmans duikt geregeld op in allerlei Vlaamse producties. Gilda De Bal speelt de dementerende echtgenote van Alain.

Nu, de film zelf. Die mist de intensiteit van ‘Loft’. Ook een beetje het confronterende camerawerk van die film. Het slot – waar het geheugen ineens niet blijkt te zijn wat het was – voelt wat aan alsof het zo moest maar toch niet bevredigd.

En uiteraard krijgt de actualiteit ook een rol: Me Too en woke draven weer op. Maar in vergelijking met ‘Tàr’ (OK, dat is van een heel andere orde) is het toch maar minnetjes.

Verheyen en Willaert hebben een film uitgebracht die goed is voor een ontspannend momentje terwijl de jonge kroost ‘The Little Mermaid’ kan gaan bekijken. Geen grote cinema maar onderhoudend.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten