zondag 30 april 2023

April Concertmaand…


Het is nog wachten op de lente maar de lente van concerten begon toch al sterk in april. Niet minder dan 6 stuks op 30 dagen en dan heb ik er nog laten schieten.

Soit, het begon op 2 april met Arte Amanti die sinds enkele jaren naar Vinderhoute afgezakt komen met jong talent. Het is een hele tournée doorheen Vlaanderen die ondernomen wordt. Evelyn Vaneysendyck bracht op harp stukken van Godefroid, Caplet en Garelia. U al gehoord van die namen? Ik alvast niet maar dat de kerk van Vinderhoute qua setting past voor harpmuziek is wel duidelijk. Vervolgens kwamen  Thaïs Defoort – die al een stevige internationale naam heeft – en Liav Kerbel met stukken op cello van Barrière, Piatti Popper en Bach. De concerten worden samen met de Werkgroep Vinderhoute georganiseerd en zeker de moeite waard.

Het bleef wat klassiek de komende weken want op 13, 14 en 15 april organiseerde Blanca Stella Parra Albelaez terug de Semana Santa, of te concerten voor de week voor Pasen. De dame – een verre buur – zit goed ingebakken in het muzikale milieu. Kinderen met de naam ‘Laporev’ doen in Lovendegem snel een belletje rinkelen. Dan valt het toch wat tegen dat op donderdag en vrijdag er maar zo’n 70 toeschouwers per avond zijn voor een programma op hoog niveau. Op donderdag brachten violen stukken van Bach, Milstein en Leclaire waarna de ‘Artistes des Nations’ op viool en cello Dvorak en Tchaikosky brachten. Op vrijdag volgde dan vooral piano met Rachmaninov gevolgd door piano en klarinet met stukken van Schumann, Brahms en von Weber. Zaterdag liet ik dan even passeren maar toen kwamen er heel wat kennissen van het jonge Laporev-geweld over uit Nederland. Maar ergens is het jammer dat er maar weinig ‘lokalen’ te bespeuren waren. Behalve dan de vasten…

Waarom zaterdag niet? Vooreerst hou ik zeker van klassiek maar ook van andere muziek. Het stevige werk bijvoorbeeld. En toen ik maanden terug een reclame zag passeren voor ‘Rock Orchestra by candlelight’ leek me dat eens leuk. En dat was op zondag 16 april. Een heel ander publiek. Zelfs voor de Capitole in Gent. Nathan Reed (Mega Projects) werkt samen met muzikanten van het London Rock Symphonic die ook toeren met muziek van Abba en Queen. Maar op zondag stond werk van AC/DC, Led Zeppelin, Cranberries en verder op de planning. Orkesten die rockanthems inblikken is niet nieuw. Ging het eerste deel nog vrij rustig voorbij dan was het wachten in het tweede deel op een stampende ‘Ace of Spades’ van Motorhead en in het slot met ‘Killing in het name of…’ van Rage against the Machine en bissen als ‘Du hasst’ van Rammstein en ‘Enter Sandman’ van Metallica. Op elektrische klassieke instrumenten. Best leuk zo’n optreden waarbij aan iedere leeftijd werd gedacht. Maar om het ieder jaar te gaan bekijken? Nou nee. Ook wel opvallend dat niks van de NWOBHM werd geprogrammeerd. Bij Maiden valt zeker iets te vinden dat perfect past. Maar soit….

Niet in Blankenberge maar in Brugge    

Van 16 april gaan we naar 21 april. Huroram in de Stadsschouwburg van Brugge. Mooie zaal. Beter dan de stortbui buiten die avond. Huroram is Hugo Matthysen, Ronny Mosuse en Aram Van Ballaert. Drie muzikanten die elkaar onder meer kennen van bij… CPeX, het Antwerpse alter ego van Matthysen. Het jonge volkje zal het misschien minder weten maar Matthysen maakte met De Bomen begin de jaren ’90 furore in het absurde Nederlandstalige genre. Teksten als ‘drank en AC/DC, slecht voor de conditie’ over het leven van de modale Vlaamse caféploeg in ‘Jungle Boys’ en zijn ode aan ‘Blankenberge’ (Ik had eens een vriendin…) zijn ingebeiteld in de Vlaamse cultuur. Matthysen heeft afscheid genomen van Clement (hoewel…) en brengt absurde dingen met zijn confraters. Wie schrijft er een protestsong tegen het altijd voederen van artiesten met stoverij? Wat doet een cowboy zoal met puree? Hoe verbeter je teksten van de Beatles? Kortom: een tweetal uren absurditeiten met 3 goede muzikanten…

En tot slot LOKO op 29/4. Gegroeid uit de Lovendegemse fanfare zijn de koperblazers een vaste waarde in deze periode van het jaar. Deze keer wel het eerste concert onder de leiding van Ann Rodts en meteen al een moeilijke combinatie. Filmmuziek. Met montage.

En laat dat net geen gemakkelijke combinatie zijn want de cinefielen onder ons kunnen zich vaak de film voorstellen met de muziek. En met het Noordpool-orkest dat vaak als orkest films begeleidt – zoals het bij de film oorspronkelijk ook was – is er op dat punt een leuke speler op de markt. Alleen jammer dat de voorstelling van ‘Casino Royal’ in mei is geschrapt voor de Capitole.

Charel...

Maar LOKO nu. Een overvolle turnzaal van ‘De Bron’ kreeg een leuke mix van echte klassieke filmmuziek (Harry Potter, The Mask of Zorro, Dances with Wolves, Morricone,…) gecombineerd met minder gekende films (The Children of Sanchez) vervolgens aangevuld met zelf gemaakte muziek op een zeer gekend thema (The Lord of The Rings maar met muziek gemaakt rond enkele figuren door de Meij). Het einde van het concert was ‘Beautiful that way’ uit ‘La Vita è Bella’… een muziekje dat altijd zal verbonden blijven met ‘Thuis voor een Beeld’ waar het blijvend resultaat nog steeds op het plein aan het oude en hopelijk snel nieuwe gemeentehuis staat.

Naast de muzikale prestatie mag ook de knappe filmmontage niet vergeten worden. LOKO geeft begin december een concert in de kerk van Lovendegem met ABBA-muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten