zaterdag 25 maart 2023

The Lost King


Geschiedenis lijkt even ‘in’. Nu, geschiedenis is dat eigenlijk altijd want zonder zouden we nooit zijn wie we zijn. ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ belichtte dat nogal fragmentarisch en bijwijlen vooral vanuit een hedendaagse visie. Hineininterpretierung loert dan nogal achter de hoek.

Eén aflevering ging over het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen en de eerste gravin, Judith. Bij opgravingen rondom het Sint-Pieterplein voor de bouw van de ondergrondse parking werden haar vermoedelijke botten gevonden. Want eigenlijk weten we het nog niet.

En laat nu in Engeland iets gelijkaardigs zijn gebeurd. ‘A horse, a horse, my kingdom for a horse’zijn woorden die Shakespeare in de mond legde van de verguisde laatste telg van de Plantagenets, Hendrik III. Die sneuvelde bij de slag van Bosworth (tijdens de Rozenoorlog) in 1485 maar zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Tot in 2012 een parking in Leicester werd opengebroken en er resten werden gevonden die later bewezen werden als de zijne. Hij werd koninklijk begraven en in ere hersteld in de geschiedenis.

Al sinds vorig jaar draait er een film over die zoektocht en door een gunstige wind heb ik die dan ook kunnen zien voor die in de zalen komt in de loop van volgende week.

Het verhaal gaat over de zoektocht van Philippa Langley. Die leeft en werkt in Edinburgh maar pakt naast een promotie waar een knappere dame met de prijs gaat lopen. Ze heeft daarenboven het chronisch vermoeidheidssyndroom. Op een toneelstuk over Richard III raakt ze geïntrigeerd door de figuur en begint een zoektocht naar het lichaam. Daarbij duikt Richard III als een hersenschim op tot in die mate dat haar omgeving zich vragen stelt over haar mentale gezondheid. Ze verzeilt in groepjes amateur-historici met een eigen visie op de feiten, botst tegen de muren van de financiering en onwil van besturen maar ook tegen prominenten…

De film is gebaseerd op het boek ‘The King's Grave: The Search for Richard III’ uit 2013 waar het verhaal van de zoektocht wordt beschreven. Maar ook het gebrek aan erkenning van de dame naderhand. Want hoewel er weinig geloof wordt gehecht aan haar idee staan de prominenten op de eerste rij als het resultaat uiteindelijk is.

Sally Hawkins speelt Philippa en draagt de film. De cast bevat grote namen van de Britse film en bioscoopwereld. Het is zeker geen spektakelfilm maar eigenlijk best interessant. Nu hopen dat ze in Gent snel bevestigen of het Judith is of niet…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten