zondag 19 februari 2023

Tàr


Het is al bijna een jaar terug dat er nog een bioscoopje van kwam. Niet dat ik het niet wilde maar het kwam er eenvoudigweg niet van omdat geen film me echt de moeite leek. Met de aangekondigde blockbusters die ik gisteren zag zal het ook nog wel even duren. Niet zo erg want er is gelukkig muziek genoeg om te bezoeken. 

En met Tàr is er een brug tussen film en muziek. Lydia Tàr (Cate Blanchett) is een wereldberoemde dirigente en die volop bezig is om de symfonieën van Mahler in te blikken. De 5e - die buiten de andere staat en onder meer bekend is van de film 'Dood in Venetië' en de uitvaart van Robert Kennedy - is de laatste in de reeks. Daarnaast verschijnt nog een boek over muziek. 

Alleen blijkt er een vrouw haar te achtervolgen. 

Maar Tàr botst. Botst met de nieuwe generatie in de VS die 'woke' is en waar ze duidelijk mee afrekent bij de evaluatie van een student. Al volgt de afrekening met haar later. Maar die afrekening volgt ook in een wereldje van ego's die de muziekwereld is. Kortom: het is een film waar intriges als een web rond Tàr worden geweven en waar ze zelf pas tot het besef komt op het moment dat het eigenlijk al te laat is. 

Het verhaal vertellen heeft niet echt veel zin. Daar is de film voor. Hou er rekening mee dat de film lang duurt en traag is in opbouw. In die zin is het eerder Europees dan Amerikaans en wie de commentaren leest merkt dat ook. De film draaide maar beperkt in de VS en daar zal het woke-fenomeen voor veel tussen zitten. Het is in dat opzicht (ook door het gebruik van WhatsApp) een tijdsdocument. 

De film wordt quasi volledig gedragen door Cate Blanchett. Die spreekt ook Duits en Engels door elkaar. In de andere rollen is er Nina Hoss, een Duitse actrice. Met  Merlant is er nog een Europese actrice in een hoofdrol. Mark Strong (Robin Hood) draaide ook al met Blanchett. Kortom: nogal Europees van inslag. 

Verwacht deze film zeker niet op de populaire kanalen. Dit is een Canvas-film. Maar eigenlijk hoort deze film op groot scherm in de bioscoop. Dan komt de muziek pas echt tot het recht. 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten