Binnen een week gaan de Duitsers naar de kiesbus. Of er veel animo is valt ergens te betwijfelen. In een vrij goot deel zal de nasleep van de overstromingen belangrijker zijn. Ergens logisch.
Peilingen blijven peilingen natuurlijk en daar speelt de opkomst meer en meer een cruciale rol. Maar als die dingen een beetje de waarheid zijn dan lijkt het er op dat de winnaar van de verkiezingen de SPD wordt door...niet te verliezen.
Kijk, dat het CDU het moeilijk zou krijgen na het vertrek van Merkel was te verwachten. En als die opvolger dan weer vooral gedragen wordt door het partij-apparaat dan wordt iedere fout afgestraft. Dat de man stond te lachen in overstromingsgebied is een verhaal dat buiten de context van het moment onvergeeflijk is. Maar wel een symptoom van de tijd.
De Groenen lijken op weg naar een verkiezingsnederlaag. Van veruit de grootste partij is die partij nu weggezakt naar de derde plaats. Bedrog over een diploma. Jà, de Groenen hebben het weer gekend om een mogelijk sterk resultaat te verknoeien. Maar wat meer zal zijn: kan die partij nog extra kiezers motiveren om toch te gaan kiezen? Klassiek kan die partij rekenen op een harde kern maar om kiezers uit het centrum te trekken?
En daar duikt de SPD op als 'veilig alternatief'. Tussen 'hard rechts' en 'hard links'. Het zegt natuurlijk ook veel over het wervingspotentieel van die partij.
Want voor het overige zitten enkele partijen iets boven de 10% (AfD en FDP). Naar goede gewoonte werd de AfD 'onder het vergrootglas' van de openbare omroep genomen maar wie maakt zich daar nu nog druk over? De modale AfD-kiezer zal - zoals veel kiezers in andere landen - de openbare omroep vooral links laten liggen. De FDP was decennia de gegarandeerde coalitiepartner van de grote partijen maar met de - voor hun doen sterke - score zal niet volstaan.
Opvallend is ook Die Linke. Die partij schuift beetje bij beetje naar de kiesdrempel. Er is daar ook een cultuurstrijd aan de gang: een deel van de aanhang omarmt de 'Woke'-cultuur maar een ander deel zet zich volledig af tegen dit verhaal. Het levert al maanden spanning op binnen de partij.
Bij de kleintjes wordt vooral naar de Freie Wähler gekeken. Maar nergens worden die boven de kiesdrempel gezien.
Nu, het zal de opkomst zijn die veel zal bepalen. Meer dan anders. Maar dat de balkanisering van de Duitse politiek zich verder zet is wel duidelijk. En dat lijkt in eerste instantie het resultaat te zijn van Merkel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten