zaterdag 12 juni 2021

De week in beeld: de christendemocratie in crisis


Wie deze week bekijkt kan er niet langs: de christendemocratische familie is op de sukkel.

Pas vandaag wordt bekend dat Pieter Omtzigt het voor bekeken houdt bij het Nederlandse CDA. De man was de aanklager in de toeslagenhistorie waarbij families financieel de dieperik werden ingejaagd door de fiscus. Achteraf onterecht.

Het zorgde na de verkiezingen – waar de man een monsterscore neerzette van op de laatste plaats- voor een majeur incident tijdens de onderhandelingen toen een nota per ongeluk iets te zichtbaar was. Men wou de man onschadelijk maken. Rutte ontkende eerst maar moest toegeven dat hij er op aangedrongen had bij het CDA.

Maar ook binnen het CDA ging het mis en toen Omtzigt – die thuis zit in ziekteverlof – een 76-pagina dikke nota over zijn belevenissen binnen de partij publiceerde was dat storm in de media. Zo stelde de man vragen bij de aanduiding van de lijsttrekker en de reactie van de ‘inner circle’ van de partij. De verkiezingen die volgden bezorgden hem evenwel een bijzonder sterke – zoniet té sterke – positie.

Maar hij trekt de deur nu toe. En meteen zit de partij met een groot probleem. Omtzigt zorgde voor de stemmen bij de agrarische sector in het oosten van Nederland. Het CDA verloor al de hartlanden Limburg en Noord-Brabant en zou dat nu ook daar kunnen voor hebben met een Boerenpartij die het ongenoegen daar al deels kanaliseerde.

 

Over de CD&V hier kunnen we kort zijn: die partij is volledig naar binnen gekeerd en lijkt geen verhaal meer te hebben. Arco blijft als een zwaard van Damocles boven de partij hangen. Néé, er komt geen oplossing vanuit de overheden voor de manier waarop beweging.net of het ACW in dit dossier de eigen aandeelhouders heeft belogen. Het is een interne zaak die de zuilstructuur nog heeft proberen regelen met een kapitaalverhoging rond 2009 door hun politieke mandatarissen in de gemeenten op te roepen om die sirenenzang er door te jagen.

Daarnaast is er geen CD&V meer: die partij zit grofweg verdeeld tussen de Vlaamse ruit en de buitengebieden. In de Vlaamse ruit is de partij naar links opgeschoven (behalve in de resterende landelijke gebieden) terwijl daarbuiten het vooral het conservatieve publiek is dat de partij vorm geeft. En waar de partij vooral mee zit is een oude garde die het moeilijk heeft met de moderne tijden. Om het met de bijbel te zeggen: “Gij zijt het zout der aarde. Maar als het zout zijn kracht verliest, waar mee zal men dan zouten? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden.” Ook van Mattheus trouwens, die door oppermei’68-profeet Walter Zinzen gisteren voor de voeten van Coens werd gegooid toen het ging om zijn voorkeur voor een opengrenzenbeleid. Om maar te zeggen dat religieuze boeken voor iedereen wel iets bevatten. Maar dat Coens belabberd uit ‘De Afspraak op vrijdag’ kwam? Jawel.

Als 20% van de zittende CD&V-burgemeesters vandaag te kennen geven onder een eigen naam willen opkomen is dat vooral omdat ze meer in hun eigen naam geloven dan in de partij. In sommige gevallen zal dat zeker kloppen. Maar in een heel aantal gevallen betekent dat ook dat het etiket van een vertwijfelde partij die zeer nadrukkelijk – te nadrukkelijk misschien – de banden met de christelijke arbeidersbeweging wil aanhouden op steeds meer onbegrip van de lokale achterban kan rekenen. En ja, de keuze voor Vivaldi is niet de keuze van bijvoorbeeld de CD&V-kiezer in West-Vlaanderen die geen boodschap heeft aan de herrie van illegalen die het kanaal willen oversteken of Noord-Franse jongeren die parken en domeinen op stelten komen zetten. Men zal het misschien als ‘racisme’ duiden maar de overstap van veel kiezers eerst naar N-VA en later Vlaams Belang vooral uit die CVP van vroeger in die provincie is toch ook een teken aan de wand.

En nu Duitsland. Ik zou het uitgebreid kunnen hebben over Saksen-Anhalt waar het CDU won en AFD het doel om de grootste te worden hoegenaamd niet haalt. Polarisering tussen 2 partijen heeft meestal het volgende als resultaat: één wint duidelijk omdat de andere partijen niet meer aan bod komen. Want naast AFD verliezen in de praktijk alle ànderen partijen. Die Linke haalt een score die ze in sommige Westelijke deelstaten halen, de Groenen winnen bijna niks (en zijn klassiek hun hand aan het overspelen) net als het FDP. De sociaal-democraten halen de dubbele cijfers bijlange na niet.

Maar er dreigen donkere wolken voor de verkiezingen van september. Het stond enkel in ‘De Tijd’ maar de EU eist dat het Duitse Grondwettelijk Hof buigt in de zaak van het massaal opkopen van overheidsschulden met dekking van onder meer het Duitse spaargeld. Het Hof eiste uitleg van de EU hierover tot ergernis van ‘Brussel’. Nu eist de EU dat de Duitse regering binnen de 2 maanden de facto plooit voor deze beslissing.

Het Europese recht heeft voorrang op het nationale recht is de stelling. Maar niks is definitief verworven. Zal Berlijn Karlsruhe doen plooien in de aanloop naar de Duitse verkiezingen en de Duitse reserves op de markt gooien? Het zou voor Merkel wel eens een afscheid in mineur kunnen worden want het is maar twijfelachtig of de rechtse krachten binnen haar partij dat zullen aanvaarden. Een standpunt innemen waarbij Merkel het Duitse Grondwettelijk Hof aan banden legt zal bij heel wat Duitsers bijzonder slecht vallen.

Neem daarbij dat de winst voor de Groenen wel eens veel lager kan uitvallen dan de peilingen voorspellen is een balkanisering van het Duitse politieke landschap best mogelijk. En verliest de christendemocratische familie niet alleen een volgend maar ook het belangrijkste land waar hun positie centraal is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten