donderdag 1 april 2021

El Kaouakibi: iets te goed geïntegreerd?


 El Kaouakibi werkt zich in snelle schreden richting de uitgang van de politiek. Haar enige 'verdienste' zal zijn dat ze haar zetel behoudt tot juni 2024. Tenzij...

Toen ik eerder schreef over de historie van de verkiezingsuitgaven zaten we blijkbaar nog maar aan de kop van het monster. Wat is gebleven is het bochtenwerk van Bart Somers (Open VLD) die tot op vandaag nog steeds in ontkenning blijft. Dat mag je halen uit zijn eerste optreden in De Afspraak van deze week. Ondertussen is Open VLD bezig met de exit voor te bereiden. 

Sterretje aan de multiculturele hemel

El Kaouakibi was hét gedroomde profiel voor een deel van de welmenende elite: knap, jong en met een gedurfd initiatief met werelduitstraling. Dat kunnen we niet ontkennen. En dan gaat iedereen graag op de foto of kan er altijd wat meer aandacht. 

Nog voor er sprake was van politica El Kaouakibi mocht ze al bij de VRT haar toekomst voorspellen in 2015. Diezelfde VRT sloot contracten af op een moment dat ze namens Open VLD een mandaat had bij diezelfde VRT. Die club is sterk in het spreken over regels voor een ander....maar niet als het om zichzelf gaat. 

Daarnaast kreeg ze veel goodwill omwille van haar dissidentie binnen Open VLD tegen het hoofddoekenverbod. 

Kortom: het ideale profiel om jezelf in het zonnetje te zetten. 

De subsidiemolen

Wie aandacht trekt kan een netwerk bouwen waardoor financiering ineens gemakkelijk wordt. Op een bijzonder drammerige stijl haalde Jan Jambon in het debat in het Vlaams Parlement de subsidies aan die vanuit de Vlaamse overheid werden uitbetaald. Conclusie: die stegen. Misschien dat net daarom de bedragen in sneltempo werden gegeven? 

Maar ook in Antwerpen werd in de beurs getast. En zelfs de federale regering ging geld geven. In een aantal verenigingen is binnenhalen van projectsubsidies en werkingsubsidies een voltijdse activiteit. En dus zie je al snel dat in grotere gemeenten en steden er reglementen komen waar het een heel dossier is dat ieder jaar moet doorploegd worden. 

Cry wolf....

Het gevolg is dan ook dat de politiek eigenlijk afhankelijk is van de ambtenarij. Ik herinner me de tijd toen ik in de lokale politiek zat en de berekening gebeurde door de toenmalige burgemeester met een uitgewerkte Excel-file. Ik zie het Bart De Wever niet doen. 

En dan nog eigenlijk...stél dat de ambtenaren de kraan hadden dichtgedraaid? Zou het voorstel door het college geraakt zijn naar de gemeenteraad? Vermoedelijk zou met veel stampei geëist zijn dat er geld kwam. Uiteraard in het lang en het breed uitgesmeerd in de bevriende pers. 

En wat had de politiek dan gedaan? Geplooid uiteraard. Het is geen gigantisch dossier en wie wil er slecht in beeld komen? 

Maar goed, de eerste die 'brand' roept wordt nooit geloofd....

De teleurstelling

in mijn eerste tekst dacht ik nog een afrekening binnen Open VLD te zien of het personeelslid dat bedankt werd voor bewezen diensten. Maar het zou even goed kunnen zijn dat er nog andere betrokkenen de bui voelden hangen en dan maar de hete brij vooruitschoven. 

indien - en ik zeg indien - alles klopt wat beschreven wordt dan hebben ook zij boter op hun hoofd voor het jarenlange wanbeleid. Dat er in de loop van de jaren al sponsors afhaakten moet toch vragen doen rijzen. 

En waarom El Kaouakibi dan in de politiek is gestapt? Zit daar meer achter dan enkel maar de drang om een menig op het publieke forum te brengen? 

Maar het sprookje is uit. In plaats van Sneeuwwitje is de boze stiefmoeder gekomen. 

Wat nu? 

De rol van El Kaouakibi bij Open VLD is voorbij. De architecten van het verhaal, Somers en Rutten, zullen de dans wel weer ontspringen. Het zijn zij evenwel die een hele carrousel op poten hebben gezet om El Kaouakibi aan boord te krijgen. Daar heeft de partijfinanciering niks mee te maken. Zelfs als die gehalveerd wordt kan dat nog steeds. 

Het is nu een feit dat de politiek zich heeft gedragen als geldezels en de media als verdedigers van de democratie niet thuis hebben gegeven. Omdat het nu eenmaal niet paste om kritisch te zijn. 

Eén ding staat vast: Open VLD is in Antwerpen op weg naar de kiesdrempel. Willem-Frederik Schiltz zal heel wat mogen presteren om die schade tegen 2024 weg te werken. 

Bij1? 

Bij de recente Nederlandse parlementsverkiezingen haalde een lijst met een gewezen BN'er een zetel in de Kamer met een uitgesproken woke-karakter, Bij1. 

Nu gaat het hier om fraude. Tot aan de uitspraak van een mogelijk proces kan El Kaouakibi vrolijk een eigen versie van de feiten brengen. Het feit dat de VRT het nodig vond om haar eerste persconferentie live te streamen geeft aan dat ze nog op heel wat goodwill kan rekenen daar. En vermoedelijk zal ze die nog wel hebben eens de storm is gaan liggen. Binnen enkele maanden of zo. 

En niemand kan haar verplichten om afstand te doen van haar mandaat. Tenzij ze effectief veroordeeld wordt en er bijvoorbeeld verval van burgerrechten komt. 

Ik haalde al aan dat voor sommigen dit racisme is. Ongeacht de uitspraak zal dat zo blijven. 'Te succesvol' zal een mooi argument zijn en dus racisme. Ik kan dus ook niet uitsluiten dat ze met haar parlementaire wedde een gooi doet naar een mandaat in 2024. Of bij de gemeenteraadsverkiezingen enkele maanden later een gemeenteraadmandaat in Antwerpen? 

't Is maar een idee....






Geen opmerkingen:

Een reactie posten