zondag 17 september 2017

Verkiezingen...

Nog even terugkeren op de Noorse verkiezingen: voor het eerst slaagt een rechtse meerderheid er in om verder te besturen. Dat heeft vooral met schadebeperking te maken. De oude, liberaal-nationalistische Vooruitgangspartij (waar Anders Breivik ooit voor korte tijd een lidkaart had maar moest vaststellen dat voor zijn ideetjes in de politiek geen plaats is) wist de schade te beperken. Al snel kwam de reden: de vluchtelingen.

Nu, gek genoeg doet zich in Duitsland doet zich dat ook voor: de AfD lag op apegapen en mocht al blij zijn dat de 5%-horde ging genomen worden. In de laatste weken gaat het resultaat evenwel terug crescendo en zijn dubbele cijfers bijna een zekerheid. Duitse peilingen blijken betrouwbaarder dan die hier te lande.

Veel heeft er ook mee te maken dat hét duel (tussen Merkel en Schulz) er gewoon geen is. Het mediatiek opkloppen van een strijd tussen de kandidaten voor het kanselierschap kan ook alleen maar werken als er één partij in de meerderheid zit en de andere in de oppositie. Dat belooft overigens voor de titanenslag tussen Bart De Wever en Kris Peeters in Antwerpen. Als die trend bevestigd wordt dan zal die gok compleet verkeerd uitpakken.

Kortom: saaie campagne en oppositiepartijen die niet uit de verf komen. Neem nu de Groenen: na de ramp bij Fukushima op weg naar bijna 20% maar nu duidelijk onder de 10% . De Groenen slagen er niet in om hun imago van midden- en hogere klasse wereldverbeteraar van zich af te schudden. In Vlaanderen proberen ze het nu vooral door op een gekend populistisch recept te rekenen. Onterecht? Ach, wel nee. Figuren als Versnick worden al langer genoemd als etende van meerdere walletjes. En over Samusocial moeten we het al lang niet meer hebben. Er mag al eens een zuivering komen in de politiek. Alleen: to little, to late.

Dat er in Merkelland vooral gekeken zal worden of de CDU met de FDP (aloude bondgenoten) kan besturen zal wel de inzet worden. Maar dat de CDU op de rechterflank nu wel duidelijke concurrentie krijgt - deels uit het eigen kader - maakt dat het debat een stuk scherper zal zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten