vrijdag 9 juni 2017

Erfenis UKIP bepaalt resultaat Britse verkiezingen

May haalt haar objectief niet: de Conservatieven verliezen hun meerderheid maar Labour kan er niet van profiteren. In Schotland treedt een normalisering op. En voor het overige: weinig nieuws behalve het verdwijnen van UKIP als politieke factor.

Bij de vorige verkiezingen verloor Labour. Dat lag er vooral aan dat in de oude rode hartlanden UKIP een pak stemmen weghaalde bij de sociaal-democraten waardoor de Conservatieven eigenlijk beschermd werden en zetels met een klein overschot aan stemmen binnen wisten te halen.

Eerst de feiten: er is duidelijke winst voor de Conservatieven (zo'n 5%) en Labour (bijna 10%).

In Schotland is het nog scherper: de SNP verliest 13% (daar had UKIP nauwelijks iets in de pap te brokken) en worden de Conservatieven de tweede partij met 28% van de stemmen. Net de winst die de SNP verliest. Ook Labour wint licht. Aangezien de SNP een pak zetels maar op het randje meepakte de vorige keer (toen de map op enkele vlekjes na helemaal geel kleurde) betekent dat een zware nederlaag. De tactiek van de Conservatieven om zich tegen een nieuw referendum uit te spreken heeft dus resultaat. Overigens zullen de gebeurtenissen van de voorbije weken - die het Brexit-thema op de achtergrond duwden - een rol gespeeld hebben. De - terechte - aanklacht tegen de besparingen bij de politie hebben Labour zeker wind in de zeilen gegeven. Al is het maar de vraag wat Labour in de jaren van hun bewind gedaan hebben.

In Noord-Ierland is de polarisering compleet: de sociaal-democratische SDLP verliest hun zetels ten voordele van Sinn Fein die 7 zetels zal laten leegstaan in Westminster. Opvallend is wel dat de DUP bijna 7% groter is. Dat was minder verwacht en dat gaat vooral ten koste van de oude unioistische partij UUP en andere unionistische partijtjes in de marge.

In Wales haalt Labour bijna de helft van de stemmen (+12%)  en drie zetels extra, terwijl de Conservatieven ondanks een mooie winst 3 zetels verliezen. Ook daar wordt UKIP van de kaart geveegd. Plaid Cymru - die bij de lokale verkiezingen nog kon profiteren van een zwak Labour - verliest in stemmen maar wint een zetel.

Analisten stellen dat de jongeren nu wel zijn gaan stemmen. Dat kan. een opkomst van 68% is nu niet echt indrukwekkend. Maar in grote lijnen gaan we terug naar de periode van bij het begin van Cameron.

May is er dus niet in geslaagd om een duidelijke meerderheid te krijgen hoewel de kaarten daar heel goed voor lagen. Ze is dus zeker geen tweede Tatcher. En vermoedelijk is haar rol ook meteen uitgespeeld. Voor een harde brexit heeft ze geen bondgenoten en bij nieuwe verkiezingen zal ze geen tweede keer de mist mogen ingaan.

Corbyn is daarentegen gered als partijleider. De omstandigheden hebben hem de kans gegeven om de gevolgen van een besparingspolitiek aan te klagen. Niet dat de sociaal-democraten zo sterk op veiligheid staan, dat niet.

Waar de verkiezingen lang op een Brexit-debat uitdraaiden hebben een deel van de Britten gekozen voor veiligheid. Logisch na de aanslagen. En uiteraard een basisbehoefte van iedereen.

Maar onderhuids blijft Brexit de politiek sturen. Al is het nu zonder UKIP.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten