Wapenhandel bijvoorbeeld. Zolang die tuigen geproduceerd worden moeten ze verkocht worden en liefst zo snel als mogelijk naar de haaien gestuurd worden. Dat bewees Saoudi-Arabië Een miljardendeal met wapens is ook tewerkstelling.
Bij de EU zaten 3 presidenten samen. Twee lachten met de andere. Maar die is wel democratisch verkozen. De EU mag een hoge borst opzetten tegen Trump, die heeft dan weer gerepliceerd zoals zijn voorganger: wanneer gaan jullie eens investeren in jullie wapentuig? Uiteindelijk heb ik wel een deal met de emirs en de sjeiks binnen.
En dan was het verbazend om te zien dat de EU-landen schermen met....ontwikkelingshulp om geen wapens te moeten kopen.
Laat ons eerlijk zijn. Grote delen van Afrika gaan gebukt onder wanbestuur. Een deel (zoals Libië en Mali) heeft zijn oorsprong in Europese strapatsen. Maar in een groot deel is dat niet het geval. Ontwikkelingshulp kan alleen in een stabiele omstandigheid. En dat bereik je niet met ontwikkelingshulp zoals Mali duidelijk te kennen geeft.
Trouwens, landen als Egypte hebben moderner wapentuig dan de Europese landen.
Waar het over gaat is ditte: 2% is het overeengekomen percentage van het BBP om de NAVO slagkrachtig te houden. De grootste uitgevers zijn de Grieken gevolgd door de Britten. Estland, Frankrijk en Polen. Drie van die 5 landen liggen vlakbij potentiële brandhaarden. Maar de andere landen geven niet thuis.
Het was uiteraard verleidelijk om in de nasleep van de Koude oorlog te desinvesteren. De verkoop van oude schepen en vliegtuigen bijvoorbeeld. Of het parkeren van de tanks in musea. Maar daarmee heb je nog geen modern leger.
Nemen we eens het 'state of the art'-wapen waarmee overal indruk gemaakt wordt: vliegdekschepen.
De VS heeft er 10 en nog ééntje op reserve. Het VK heeft er geen meer in dienst. Het zijn nochtans die schepen waarmee de Falkland-oorlogen zijn gewonnen. Frankrijk ééntje (de Charles De Gaulle) enet als de Spanjaarden en de Italianen hebben er zowaar 2, waarvan eentje uit de jaren '80. Maar in productie zijn er enkel 2 in het VK, voor dit jaar en volgend jaar.
Het betekent dat de EU, behalve bij de Britten, geen enkel modern vliegdekschip op de bestellijst heeft staan. En dat de totale vloot dus nog niet de helft is van die van de Amerikanen.
Daarnaast zwaait Lockheed met de F35 JSF als vervanger van de F16. Bestellen maar die handel! Dat zal zowat de boodschap van Trump geweest zijn.
Maar we kunnen er niet om heen: defensie staat terug op het voorplan. Dat was al zo bij de vorige Britse verkiezingen en dat speelde op de achtergrond in Nederland ook mee.
Maar Trump heeft bewezen dat hij nog steeds een geboren verkoper is. Eerst de illusie dat alles ging veranderen en nu vooral de wapens om de eigen tewerkstelling in stand te houden. Aan wie? Ach, geen belang. En in de EU denken ze dat veiligheid kan gegarandeerd worden met ontwikkelingshulp. Qua naïviteit kan dat tellen..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten