dinsdag 18 april 2017

Vervroegde Britse verkiezingen

Verkiezingen met als inzet het voortbestaan
van het Verenigde Koninkrijk? 
Theresa May kondigt vervroegde verkiezingen aan. En of ze gelijk heeft.

De nasleep van de Brexit weegt zwaar op de gang van zaken in Londen. De strijd tussen het Hogerhuis - waar door de jaren heel wat vertrouwelingen of vertegenwoordigers van de pro-Europese gang van zaken zijn benoemd - en het Lagerhuis maakt dat het proces aansleept.

Maar heeft May veel tegenstand?

De officiële oppositie, Labour, hangt niet meer aan elkaar. Jeremy Corbyn heeft dan wel een populaire achterban maar binnen de partij weet het kader zich geen raad met de linkse lijn met de voorzitter.

De Lib Dem's zullen wel iets terugnemen van hun verlies van de vorige keer maar de vraag is vooral waar. Tegenover de Conservatieven alvast niet. Het is dus uitkijken naar een verdere verzwakking van Labour of verlies van de SNP in Schotland.

Een mogelijke concurrent voor de Conservatieven ligt op apegapen: UKIP. Sinds het Brexit-verhaal heeft UKIP geen deftig resultaat meer neergezet en zag het enige parlementslid de deur dicht trekken.

De problemen bij Labour maken ook dat de partij het nog moeilijk gaat krijgen om een stempel te drukken: pakt Plaid Cymru zetels weg van de partij in Wales? In Schotland moet de partij alvast op niks rekenen. Daar zal het eerder de Conservatieven zijn die nog iets kunnen winnen met een uitgesproken pro-Britse campagne. Die verkiezingen kunnen eigenlijk al als een voorloper van het referendum gezien worden.

Wat het effect op het electorale kleine Noord-Ierland zal zijn is minder duidelijk. Sinn Fein dringt alvast aan voor nieuwe verkiezingen door de moeilijke regeringsvorming en dat zou wel eens kunnen samenvallen met die vervroegde verkiezingen maar wel onder een totaal andere context.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten