Het effect van het Brexit-referendum blijft nazinderen. En de uitslag van de verkiezingen in Noord-Ierland is een verwittiging voor Londen. Door de hoge opkomst in de roerige provincie zou een referendum in Schotland wel eens heel wat minder zeker van uitslag kunnen zijn dan May denkt.
De opkomst eerst: 65%, een verhoging van 10% en dat vooral in het voordeel van de anti-Brexiteers.
De DUP, ooit de radicale protestanten, verliezen quasi overal enkele procenten. Ook de protestpartij 'People before Profit' ziet de scores afgetopt worden. Vooral in West-Belfast gaat er een hap af. Daar haalt Sinn Fein een monsterscore.
En dat is meteen ook de grote winnaar: door de beperking van het aantal zetels verliest de partij er wel eentje maar dat wordt gecompenseerd door een winst van 4%. Het gevolg? In 7 van de 18 districten hebben de katholieke partijen een absolute meerderheid.
De Alliance-partij doet het ook goed en neemt in Oost-Belfast de rol van grootste partij over van de DUP. Dat moet hard aankomen. De winst van die partij lijkt toch vooral uit vooral protestants gebied te komen. Is het harde Brexit dan toch slecht gevallen bij een deel van de achterban maar is een overstap naar de katholieke partijen er net te veel aan?
Hoe dan ook: Sinn Fein en SDLP zijn samen goed voor net geen 40% van de stemmen terwijl de protestante stemmen (samen met de TUV) op 45% uitdraait, toch 1.5% minder dan in 2016. Alliance zit er tussen met net geen 10% en verder zijn er de groenen met een score van 2%.
Of het tot een regering komt? Dat is afwachten. Maar een bestuur vanuit Londen - na het referendum - zou wel eens heel slecht kunnen vallen. En dat niet alleen bij de katholieken blijkbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten