vrijdag 10 februari 2017

Ieder met zijn hymne...

Binnen een goede maand, meer bepaald op 15 maart, trekken de Nederlanders naar de stembus. En het belooft een puzzle voor gevorderden te worden.

De huidige meerderheid in de Tweede Kamer, met de rechts-liberale VVD en de sociaal-democratische PvdA, komt alvast niet terug. Vooral voor de sociaal-democraten dreigt het een afstraffing van formaat te worden. Halen ze nog 10 zetels op de 150? Het is iets waar je zeker geld op kan zetten.

Maar ook de VVD zal delen in de brokken. Kort gezegd is Rutte iemand met veel branie maar is hij door het ijs gegaan na het Oekraïne-referendum. En laat dat nu net de verdeeldheid bij de tegenstanders in de hand werken.

Want naast de PVV van Wilders komen er nu nog 3 andere partijen in datzelfde vijvertje vissen: de van de PVV afgescheurde VNL, de lijst van Thierry Baudet en de oervader van dit trio, Geen Stijl. VNL heeft 2 kamerzetels in de kamer maar heeft ondertussen ook wel brokken. De passage van de geschrapte media-advocaat Bram Moszkowicz leverde dan wel persaandacht op maar eindigde met een sisser. Met de initiatiefnemer van het Oekraïne-referendum Jan Roos haalt de partij iemand binnen die zijn scherpte vooral van de andere kant van de camera haalde. Of dat ook lukt in het politieke debat?

Thierry Baudet vormt dan weer de meer intellectuele vleugel in dat verhaal. Redelijk gekend in Vlaanderen in rechts-nationale en nationaal-conservatieve kringen is het ontstaan van zijn partij minder duidelijk. En 'Geen Stijl' komt op...zonder thema's.

Kunnen die partijen een graantje meepikken? Mogelijk. Er is geen kiesdrempel in Nederland. Maar echt wegen?

Nog een onvoorspelbare club is de seniorenpartij 50+. Ook met de nodige turbulentie maar dat zou niet beletten dat de partij garen spint uit de besparingspolitiek van Rutte.

Wie ook op winst staat is de links-liberale D'66. Dat is zowat de anti-pool (no pun intended) van Geert Wilders.

Een snelle inschatting maakt dat de traditionele grote partijen in Nederland (VVD, PvdA en CDA) wel eens rond de 50 zetels zouden blijven hangen. En dat is zonder meer ongezien. Tel daarbij de Christen Unie en de SGP en dan haal je er nog geen 60.

Het is overigens afwachten hoe DENK het doet. Die club van 2 Turken die uit de PvdA zijn gezet fixeren zich op de minderheden. Nu stemmen die niet allemaal links. Zo blijkt Wilders bijzonder populair bij Surinamers. Maar ook daar rommelt het al: Sylvana Simons, presentatrice op NPO en fervent anti zwartepiet, scheurde zich al af.

Het maakt ook dat op links het een kluwen is van jewelste waar niemand van profiteert. Zelfs de SP, toch een huishoudmerk als het oppositie aankomt, lijkt te gaan verliezen. De partij was vorig jaar overigens één van de grote verliezers qua ledenaantal.

Conclusie? Het politieke centrum in Nederland dreigt in één te schrompelen met een grotere linkervleugel dan een rechtervleugel. Met dat verschil dat de leider op rechts, met name de PVV, dat duidelijk zal zijn terwijl het bij links zal gaan tussen D'66, SP, Groen-Links en misschien ook de Partij voor de Dieren.

Overigens komt er een aantal kieskringen ook een partij op met de naam 'Jezus Leeft'. Die wist indertijd toch minstens 11 apostelen bijeen te houden vooraleer geflikt te worden aan de toenmalige vertegenwoordigers van de EU, de Romeinen. Misschien slaagt hij er toch in om een meerderheid te vormen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten