maandag 23 januari 2017

Weekeindje politiek

En daarmee is Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten. Het past in het rijtje ‘Historisch’. Met Trump komt een president aan het bewind die de koers van de VS terug wil brengen naar het pre-Roosevelttijdperk. Naar de beweging rond Charles Lindbergh. De VS moet de politieagent van de wereld niet zijn of het morele baken maar uitgaan van de eigen belangen.
En wat die belangen betreft wil hij af van de Leontieff-paradox: buitenlandse handel mag niet leiden tot binnenlandse werkloosheid. Inzetten op grote infrastructuurwerken. Nog zo’n klassieker in de oude Keynesiaanse school. Die school is trouwens mee verantwoordelijk voor de grote staatsschuld in dit land.
Wat wél blijft is de slechte verhouding met de pers. En met progressief Amerika. De mars van dé vrouwen (goh ja) maakte dat duidelijk. De enige bedenking die je kan maken is hoeveel van die vrouwen zijn gaan stemmen in november. Dat is net dezelfde discussie over het Brexit-referendum en de betogingen in Londen. Je kan niet enerzijds niet gaan stemmen en anderzijds de uitslag verwerpen als die je niet zint. Als het systeem dan toch rot is moet je het systeem aanvallen.
Maar even opvallend: behalve op de grote Franse kanalen was de eedaflegging live te zien in alle landen. Volgens de cijfers zou er in de VS ongeveer door 30 miljoen kijkers afgestemd zijn op de kanalen. Dat is minder dan de eerste eedaflegging van Obama (37 miljoen) maar meer dan bij zijn tweede (20 miljoen). George Bush jr haalde er bij zijn eedaflegging 15 miljoen. Het zal vooral de verwachtingen symboliseren zeker?
De eedaflegging van Trump is alvast bij de anti-establishmentpartijen van rechts goed bekeken. De bijeenkomst in Duitsland kon er zich aan laven maar ook aan andere zaken. Het lijkt er immers op dat de ENF-alliantie de komende jaren verzekerd is van het monopolie op de rechtse kritiek op de EU. Het verdwijnen van de Britten in 2019 is het einde van de fractie rond UKIP en de Conservatieven.
Wat komt daarmee los? De N-VA om mee te beginnen. De 5-sterrenbeweging van Grillo probeerde al een paringsdans met de liberalen. Maar het is vooral een bonte verzameling van kleine rechtse partijen: de Deense Volkspartij, de Zweedse Democraten en enkele partijen uit Centraal-Europa. Daar zal de keuze er een zijn om ofwel richting ENF op te schuiven ofwel fractieloos verder te gaan.
ENF zit immers gebeiteld. Marine Le Pen wordt zeker geen president van Frankrijk maar zal vermoedelijk wel een grotere fractie krijgen in het Franse parlement. De Vaucluse, de Gard en het mijnbassin in het Noorden liggen om diverse redenen open. Hier en daar kan er nog een zetel vallen. De lokale inplanting – naar departementen en regio’s toe – kan verder gezet worden. In Oostenrijk lijkt de FPÖ op weg naar een score van boven de 30%.
Maar het belangrijkste is de keuze fan AfD voor de fractie. Die partij zal wel dubbele cijfers halen bij de volgende Bundestag-verkiezingen, ook al omdat het CDU onverminderd op een centrum-linkse koers blijft. Daar gaf nu de gewezen voorzitter van de ‘Heimatvertriebenen’ haar ontslag bij de partij en ging onafhankelijk zitten. Die vereniging is – of was – een stabiele factor in de christendemocratie. Maar het rommelde daar al enkele jaren net omwille van de koers van Merkel. Het zet opnieuw druk op de traditionele nationaal-conservatieve vleugel van de partij.
De keuze voor AFD betekent dat de ENF vertegenwoordigers heeft in de meeste grote Europese landen. Enkel Spanje ontbreekt daar eigenlijk nog.
In Frankrijk zijn er de voorverkiezingen van de socialisten. Opvallend daar: de opkomst is amper de helft van bij de conservatieven. Ook daar weer mogen niet-leden meestemmen en dat heeft vermoedelijk ook de uitslag mee bepaald. Gaat de PS in Frankrijk naar een verkiezing  à la Corbyn? Met Hamon lijkt het die kant op te gaan.
De belangrijkste factor op links is wel de immense verdeeldheid en de zoektocht naar het politieke centrum.

Kortom: het zijn beroerde tijden op links. Het enige wat de grauwe facade nog kleurt is het thema ‘verzet’ tegen de verrechtsing. Met Trump is er nu een duidelijk vijandsbeeld voor handen. Maar dat links zelf  - verdeeld, ongeïnspireerd en ongemotiveerd – het alternatief de voorbije 25 jaar zelf heeft mee laten vormen, dàt vergeten ze daar gemakshalve. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten