maandag 3 oktober 2016

Twee referenda en twee keer verwarring troef

Met referenda in Hongarije en Colombia zijn er twee uitslagen gekomen waar de interpretatie de kunst is.

Neem nu Hongarije. Het referendum van de regerende Fidesz-parij (lid van de christendemocratische familie) is qua uitslag heel duidelijk: 95% koos tegen het EU-quota. De opkomst van 43,5% is niet de nodige 50%.

Dat zijn de feiten.

Terecht werd opgemerkt dat bij de Europese verkiezingen die opkomst bijlange na niet wordt gehaald. Toch trekt niemand de legitimiteit van die verkiezing in twijfel. Maar goed: Hongarije heeft de grens bij referendum nog niet dicht getrokken.

Het is ook opvallend hoe die referenda binnen de EU meewarig worden bekeken. Het Nederlands referendum over het associatieverdrag met Oekraïne wordt straal genegeerd. De beperkte pogingen van minister-president Rutte leveren enkel schouderophalen op. Lidstaten die geen referendum mogen of kunnen organiseren worden eigenlijk uitgespeeld tegen twijfelende lidstaten als voldongen feit. Een maatschappelijk debat over iets wat tot grote politieke instabiliteit heeft geleid in Europa en daar rond is er niet gekomen.

Een tweede referendum ging door in Colombia over een historisch akkoord met de communistische FARC-beweging. En dat na jaren van oorlog. De opkomst? 38% met een zeer nipte nederlaag voor het akkoord. Waarom voor zo’n akkoord maar zo’n lage opkomst was? Hield men er al rekening mee dat de regering hoe dan ook ging doorzetten? Of interesseerde het maar zo weinig mensen dat er stabiliteit kwam in het land? Dat een deel van de publieke opinie niet klaar was om de gewezen guerillo’s aan de borst te koesteren was natuurlijk te verwachten.
Anders dan Hongarije zit Colombia dus wel met een wezenlijk politiek probleem. Het zal de hardliners binnen het FARC zeker niet overtuigen om nog toe te geven.


Wat Hongarije betreft is het afwachten welke rol Oostenrijk zal gaan spelen. De presidentsverkiezingen daar waren voor dit weekeinde gepland maar moesten verdaagd worden omwille van de kwaliteit van de lijm bij de brieven om per post te stemmen. Monthy Python zelve had het niet zo bedacht. Maar een FPÖ’er als president – en die kans is niet onrealistisch – zou Hongarije en Oostenrijk dichter bij elkaar brengen en het de EU knap lastig maken als die landen en de Balkan-route én de Italië-route onder druk gaan zetten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten