‘Zuid-Amerika in je glas’ is het vierde boek van Stijn Hiers (van het gezegende jaar 1973). Twee boeken gaan over whisky – en in die hoedanigheid was Stijn regelmatig te gast als voorproever bij de Whiskyclub Lovendegem- maar twee over zijn ‘nieuwe’ liefde: Zuid-Amerika. Een eerste boek ging over cachaça vandaag gaat hij land per land af van zuid naar noord. Te beginnen in Argentinië om te eindigen in Mexico.
Stijn zijn voorliefde kwam ook via de liefde – en zijn echtgenote – en maakt dat hij momenteel in Tremelo ‘Sabor’ uitbaat waar hij Zuid-Amerikaanse dranken (maar ook whisky) verkoopt.
Volledig ben ik er nog niet door maar de voor mij minst gekende landen – een avond met Timon Salomez over Mexico is ook een avondje met veel kennis – heb ik achter de kiezen.
Het is vooral een verkenning van geschiedenis (Stijn is ook historicus), gewassen, boomsoorten en processen van brouwen, fermenteren en destilleren. Want wie dacht dat de Amerika’s moesten wachten op de Europeanen om aan alcohol te raken vergist zich.
Een beetje voorkennis is wel wenselijk maar wie er minder mee vertrouwd is kan aardig wat anecdotes meenemen over hoe bepaalde dranken terecht gekomen zijn in die landen. Zoals de pisco-oorlog of in welk Zuid-Amerikaans land officieel champagne mag gemaakt worden. Of waar Klokke Roeland nog ergens staat.
Ik haalde mijn exemplaar in ‘Bookz&Booze’ in de Hoogpoort in Gent. Voor de petite histoire: prominent in de zaak zijn de producten van Dada Chapel - op 2 minuten wandelen is de destilleerderij - die rum maken van suikerbiet. Niet iedereen is even overtuigd maar wie denkt dat het enkel éénrichtingsverkeer is geweest naar Zuid-Amerika vergist zich dus wel.
Kortom: een leuke, vlot lezende verkenning van alcohol in Zuid- en Centraal-Amerika.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten