woensdag 21 februari 2024

Galicische verkiezingen in teken van regionalisme.

Het ligt een hele eind weg maar de regio met een uitgesproken Keltische oorsprong, Galiciƫ, hield vorige zondag regionale verkiezingen. De inzet was de meerderheid van de PP. Vooral de sociaal-democratische PSOE hoopte op een alternatieve meerderheid met het Nationaal Galicisch Blok. Ook van de linkerzijde en ook mee in de ondersteuning van de PSOE op nationaal vlak.

 

Nu in Spanje de discussie over mogelijke amnestie voor de Catalaanse leiders blijft spelen – waar de Catalaanse partijen niet tevreden waren over het voorstel – en de PP en VOX blijven betogen tegen het voorstel was het uitkijken wat dit ging geven.

 

Eerste vaststelling: er is een iets hogere opkomst (+5 procent).


 

Eigenlijk zijn de verkiezingen uitgedraaid op een standstill: de PP houdt de absolute meerderheid met een licht verlies en VOX raakt niet in het parlement. De PSOE verliest maar de BNG haalt ruim 30% van de stemmen met een winst van bijna 8 procent. Opvallend is de zetel voor de centrum-rechtse partij Democratia Ourensana. Die bestaan al ruim 20 jaar maar halen nu het parlement naast de vertegenwoordiging in de stad waar ze in de meerderheid zitten voor het eerst een zetel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten