Kris Peeters verhuist naar Antwerpen. Een groter zwaktebod kan de CD&V daar niet maken.
Even pro memorie: CD&V kwam bij de vorige verkiezingen niet op maar vormde een kartel met Patrick Janssens om zich af te scheuren toen het pluche van het schoon verdiep lonkte. Je zou als Patrick Janssens voor minder gaan uithuilen op de schouder van Gène Bervoets.
Dat steekt niet weg dat de CD&V aardig in de rats zit. Enkel in Brugge (maar niet meer als grootste partij) en Hasselt is de partij nog echt betekenisvol. Akkoord, in Kortrijk ook maar daar bleek een nachtje slaap niet de beste manier om een meerderheid te vormen.
Maar Antwerpen en Gent? Nee, daar is de CD&V een betekenisloos gezelschap geworden. Het is in die context ook niet verrassend dat Peeters naar die stad trekt. Net zomin als het toeval is dat de verhuis van Pieter De Crem maar vooral Joke Schauvlieghe naar Gent circuleert. De CD&V heeft de voorbije 3 lijsttrekkers even snel afgevoerd als dat ze op het podium stonden. Sarah Claerhout hield het - om het op zijn zachtst onduidelijke redenen - nog voor de start voor bekeken.
Twee jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de eerste stukken al effectief verschoven. Zuhal Demir naar Genk was zowat de eerste. Maar in vergelijking met Peeters is dit klein bier. De geruchten over de verhuis van Johan Van Overtvelt naar Mechelen blijven bestaan. Enkel voor Leuven lijkt de N-VA geen kopstuk warm te kunnen krijgen. En ja, wat in Gent? Of slaagt de N-VA er in om met het referendum rond het isolationistisch mobiliteitsplan ander en beter bloed aan te trekken? Zoniet lijkt een verlenging van rood-groen-blauw in de sterren geschreven.
Eén zaak is wel al duidelijk: door de verhuis van Peeters naar Antwerpen zijn de gemeenteraadsverkiezingen meteen gedegradeerd tot een opwarmertje voor de verkiezingen van 2019.
Pro memorie: in 2012 werd de hele campagne van de N-VA gedragen door Bart De Wever vanuit Antwerpen. Met goede resultaten al bleek een oude Volksunie-kern een grotere garantie op succes dan de vele inderhaast opgerichte afdelingen. De hele campagne draaide ook rond Antwerpen met Gent op een hele grote afstand. Het belang van de Stroppen-stad bleek vooral in het afhouden van de N-VA.
Dat lijkt nu al niet meer anders te gaan worden. Voor wie heeft dat gevolgen? Open VLD is opnieuw onthoofd en een nieuwe importoperatie is twijfelachtig. Groen kan teren op hun achterban in de stedelijke context maar of dat electoraal zal lonen buiten de steden is twijfelachtig. SP.a zit op de schopstoel. Overleeft de partij een tweede oppositiekuur met de problemen die er in de fractie waren. Daarnaast heeft de partij - en dat is een principiële keuze geweest - steun verloren uit Turkse hoek. Dat kan bijvoorbeeld in Gent wel een effect hebben.
Ik kijk uiteraard naar het Vlaams Belang. Wie trekt de lijst? Dewinter of Van Grieken? Als de inzet toch 2019 is lijkt de keuze voor Van Grieken evident. Dat betekent nationale aandacht voor een partijvoorzitter terwijl Dewinter toch al even op zijn retour is (en het tegenwoordig vooral van soms wel maar veelal niet geslaagde medianummertjes moet hebben). Dat bewijzen de cijfers. De vraag is dan ook of een herhaling van de score van 2012 een optie kan zijn. En dan is er de vraag of er nog een nieuw potentieel is voor het Vlaams Belang? Antwerpen vervreemt in een ongezien tempo. De aanwas van de bevolking in de steden heeft werkelijk niks te maken met een spontane neiging om kindertjes te maken. Anderzijds: faalt Van Grieken dan is zijn positie ondergraven. Maar hoe dan ook: de Antwerpse campagne van het Vlaams Belang zal terug sterk afstralen op de rest van Vlaanderen. En dat is geen garantie op succes.
En ja, de PvdA. Die partij zal in Antwerpen zeker een rol spelen. Komt er een rood-rood-groen-kartel? Er wordt in het district Borgerhout al zo bestuurd. Al is de kwaliteit van het politiek personeel niet altijd van dien aard dat er veel van kan verwacht worden. Vanuit electoraal standpunt kan de partij beter alleen opkomen en oogsten uit de verdeeldheid. Maar dat kan ook betekenen dat de weg voor De Wever II open ligt.
En ja, die N-VA. Het nieuwe is van De Wever af. Een echte opvolger is er nog steeds niet. Dat de partij het niet slecht doet hoor je wel vertellen. Zeker uit hoeken van voormalige Vlaams Belang-kiezers. Toch ooit 33% van de stemmen. Gaan die stemmen naar Peeters? Dat zou me verbazen. Terug naar het Vlaams Belang? Zeker een deel wel. Maar de vraag is toch wat het nieuwe electoraat zal doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten