Jacques Bompard op weg naar het parlement? Het zou alvast dé verrassing van de tweede ronde kunnen worden. |
Pineut van de verkiezingen is alvast MODEM, de lijst van centrumfiguur Bayrou, die mogelijk nog een tweetal zetels overhoudt. Bayrou zelf wordt in zijn kiesdistrict in de tang gehouden door zowel de PS als het FN. En kans dat de UMP hem zal steunen is er niet na zijn oproep om bij de presidentsvekiezingen voor Hollande te stemmen.
Een tweede verliezer is het Front De Gauche. Het stemmenaantal wordt bijna gehalveerd tegenover de presidentsverkiezingen waar Mélenchon al niet aan de verwachtingen kon voldoen. Mélenchon zelf dacht Marine Le Pen op de horens te kunnen nemen in Hénin-Beaumont maar kwam daar aardig bedrogen uit. Uitgeschakeld en als Mélenchon Le Pen wil kloppen moet hij stemadvies geven voor onbekwame en corrupte politici. Zijn woorden overigens. Maar of het Front De Gauche een fractie zal kunnen vormen in het parlement is er verre van zekerheid.
Meer zekerheid dat dit niet het geval is, is bij de PS-bondgenoot de Groenen. Het antwoord is 'neen'. Ondanks de steun van de PS haalt die partij de 15 zetels niet.
Lichte teleurstelling alvast bij de PS: een absolute meerderheid van die partij is bijna onmogelijk. Belangrijkste opsteker is wel dat de ministers - die allemaal moesten verkozen worden van Hollande om te mogen blijven - ofwel al verkozen zijn ofwel veel kans maken om dat in de tweede ronde te worden. Meest opvallende figuur in de problemen is Ségolène Royal die met dissidentie in de eigen rangen kampt en tegen een dissident uitkomt in de tweede ronde.
En misschien ook een lichte teleurstelling bij het Front National. De terugval was eerder beperkt (van 18% bij de presidentsverkiezingen naar 14%) maar er werd gehoopt om een fractie te kunnen vormen. Die kans is eerder beperkt. De resultaten van het FN zijn tekenend is de gebieden waar de partij sedert jaren sterk staat: van in het noorden over de Ardennen, Lotharingen zo naar de kusten van de Middellandse Zee. Er is veel gezegd over Marine Le Pen in Hénin-Baumont maar ook de kleindochter van Jean-Marie Le Pen, Marion Maréchal - Le Pen, kwam aan kop in Carpentras (waar het FN bij de recentste lokale verkiezingen ook een mandataris wist te versieren). Her en der komt het FN aan kop en kan het misschien gebruik maken van de afkeer van de UMP voor de socialisten. Uit een interne peiling bij de UMP-kiezers bleek 40% voor het FN te willen kiezen bij ontbreken van een eigen kandidaat en amper 10% voor de PS. De rest zou thuisblijven. Het zou dus wel eens kunnen dat een signaal uit die partij in dovemansoren valt.
Nog meegeven dat de Parti de la France nergens echt van de grond komt. Niet moeilijk met een versterkt FN. Scores tussen de 1 en 4% zijn niet al te betekenisvol. Dat het wel kan bewijst veteraan Jacques Bompard, ooit FN en sedert jaren burgemeester van Oranje-stad Orange. Die houdt de FN-kandidaat achter zich en uit de tweede ronde en heeft aardig wat kans om in het parlement terecht te komen: Hij haalt 23% van de stemmen, de UMP-kandidaat 20% (maar is uitgeschakeld) en de FN-kandidaat 16%. Zorgt Bompard voor de verrassing door de kroon op zijn lange politieke carrière te zetten en een termijn in het Franse parlement te dienen?
Regionalisten vallen al eens snel door de mand omdat die makkelijkheidshalve een etiketje opgeplakt krijgen. In Corsica zijn er nog 2 regionalistische kandidaten in de tweede ronde te vinden. In de Elzas zijn er geen scores van betekenis. Hetzelfde geldt voor Bretagne. En van clubs als de Piratenpartij (wel kandidaten in de Elzas) is weinig nieuws te rapen.
Uiteraard is alles relatief met een opkomst van amper 57%. Hoewel veel Fransen te kennen geven dat ze de verkiezingen 'beu' zijn. Bepalen de afwezigen volgende week het resultaat? Afwachten...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten