de opiniepeilers... Toegegeven: één factor maakte het moeilijk.
De hoge opkomst. Met 80% van de kiezers die zijn komen opdagen (vroeger wachtten die nogal eens tot het voorspelbare duel tussen de gaullisten en de socialisten in de tweede ronde, waardoor Le Pen in 2002 ineens wel doorstootte) mag men gerust van een inspirerende campagne spreken en een bewijs dat een opkomstplicht eigenlijk niet nodig hoeft te zijn om de kiezer naar de urne te krijgen.
Maar waar de laatste peilingen de blokken zowat verdeelde in 30% voor de socialisten en de gaullisten, 15% voor het FN en het Front de Gauche en 10% voor Bayrou werd het even wat anders.
Sarkozy zag een pak kiezers terug richting Front National trekken. De laatste cijfers geven hem een achterstand van 1.5% op Hollande. Dat is uiteindelijk minder geworden door de avond. Met 28.6% voor Hollande en 27.1% voor Sarkozy blijven de protagonisten wel duidelijk onder de 30%.
Geen duo er achter maar duidelijk afgetekend het Front Nationaal met net geen 18%. Ook dat percentage kalfde af maar het is inderdaad een betere score dan Jean-Marie Le Pen in 2002 en dat met een veel hogere opkomst. Mélenchon zit met 11% dichter bij de 10% dan bij de voorspelde 15%. Wat daarvan de reden is, is minder duidelijk. Hebben een aantal kiezers in laatste instantie beslist om toch te gaan stemmen maar niet voor Mélenchon? Ook Bayrou weegt beduidend minder dan hij zelf hoopte met iets meer dan 9%. Gevolg is wel dat Le Pen op haar eentje bijna even veel weeft als Bayrou en Mélenchon samen wat de positie van Hollande toch wel even minder comfortabel maakt.
Alle andere kandidaten samen halen net 5% van de stemmen.
In een persbericht van de Parti de la France wordt gewezen op de polarisatie van links-rechts langs de centrumkandidaten. Het is inderdaad een vaststelling dat het aantal partijen dat aan de bak kwam zich beperkte tot 5.
Als we even kijken naar het FN. Een echt duidelijke lijn is er niet. De partij wint duidelijk terug in de hartlanden (rond de Côte d'Azur, de Elzas en Lotharingen, de noordelijke departementen) maar ook bijvoorbeeld in het aloud moeilijke Bretagne. Wat evenwel opvalt is dat de scores in de steden (op uitzondering van Marseille) niet echt indrukwekkend meer zijn. In Parijs - toch een stad waar iets verwacht werd - is het ongeveer 6%, in Rijsel en Robeke (ooit bastions) blijft de score onder de 15%. Toeval of niet: daar scoor Mélenchon beter. Het viel trouwens gisteren al op dat in een aantal rurale departementen het FN sterk voor de dag kwam. Net hetzelfde fenomeen als in 2002.
Het FN heeft één van de belangrijkste sleutels voor de tweede ronde in handen. Traditioneel weigert de partij zich uit te spreken voor een kandidaat. De teneur van de verklaringen van Marine Le Pen duiden alvast aan dat de partij dat nu vermoedelijk ook niet zal doen. De anti-systeemrethoriek wijst duidelijk in die richting.
De rekensom van Hollande-Mélenchon-Bayrou-rest (dus goed voor iets meer dan 50%) en Sarkozy-FN (goed voor ruim 45% van de stemmen) is dan ook niet zomaar een realiteit. Binnen veertien dagen weten we wie er het laken naar zich toe trekt...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten