Overwinnen de Schotten de angstmakers? |
Feitelijk wordt de campagne voor onafhankelijkheid vooral gesteund door de SNP en wat marginale partijen ter linkerzijde. Daar tegenover staat het gevestigde politieke establishment van het VK. Maar daar stopt het niet: het Britse bedrijfsleven is tegen, de EU is tegen en sommige landen (waaronder België zowaar) zouden met een veto tegen een mogelijke toetreding dreigen.
Maar dat lijkt op de Schotten steeds minder indruk te maken. De tendens in de peilingen is duidelijk. Nee, een meerderheid is er nog niet. Maar veel zal afhangen wie er naar de stembus trekt die dag. Zal het sentiment en de angst voldoende groot zijn om voldoende Schotten naar de stembus te krijgen? Wat gaan de twijfelaars doen? Zal de politiek om 16-jarigen te laten stemmen het gewenste resultaat hebben? Zal het de 'grass roots'-campagne zijn van de pro-beweging of de massale campagne van de tegenstanders? Het is afwachten. Maar enkel met moord en brand te roepen en rampen te voorspellen krijg je geen vertrouwen.
Overigens, wat de uitslag ook wordt, de gevolgen zijn er nu al. Zelfs bij een afwijzing door een meerderheid van de onafhankelijkheid volgt er een debat over het functioneren van het Verenigd Koninkrijk. Dat op termijn Noord-Ierland een katholieke meerderheid zal krijgen door louter demografische evolutie is geen nieuws. Het debat in Schotland heeft evenwel effect in Wales maar ook in Engeland.
Ontstaat een regionalisme op Engels en Conservatieve basis? |
Partijpolitiek zou die evolutie - eigenaardig genoeg - in het voordeel zijn van de Conservatieven. Het zijn immers vooral Schotland en in mindere mate Wales zorgen voor een sterke Labour-vertegenwoordiging.
Maar dat zullen we dus weten op 18 september.
Bij onafhankelijkheid zijn ze dat. De EU mag denken wat ze wil... |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten