maandag 8 mei 2017

Verkiezingen gisteren: terug naar de orde van de dag?

Moet rechts-nationaal Europa Orban écht bedanken voor de afsluiting? Feit is dat na het stilvallen van de toestroom over de Balkan - en de visuele gevolgen in de media - de kiezer lijken terug naar de orde van de dag te gaan.

Na de PVV van Wilders is het nu Marine Le Pen die het beoogde resultaat niet haalt en de AfD ziet de pieken aardig afgetopt.

Vooreerst een vaststelling: 1 op 3 Fransen gaf er gisteren de brui aan. 25% bleef thuis en dan waren er nog eens 8% van het totaal die blanco of ongeldig stemden. Dat betekent dat de oproep om te boycotten ter linkerzijde dus wel heeft gewerkt.

Ten tweede: de reserves van Marine Le Pen waren op. Net zoals in 2002 - toen Jean-Marie Le Pen enkel nog de steun kreeg van de MNR van Megret - komt er nauwelijks wat bij. Met de steun van 'Debout La France' komen er eigenlijk maar een goed miljoen nieuwe kiezers bij. De diabolisering van de partij - en vermoedelijk ook het falen van Marine Le Pen bij het debat - hebben hun werk gedaan. Het hengelen naar linkse kiezers zal dus ook nauwelijks gewerkt hebben.

Strategische fout? Die campagne had ongetwijfeld beter gewerkt tegen Fillion. Maar Macron? Die kreeg meteen de steun van het politieke centrum en dat maakte dat links Frankrijk knarsetandend aan de zijkant bleef staan.

Marine Le Pen kondigde meteen een transformatie van de partij aan. Een operatie als 'Alleanza Nationale' begin de jaren '90 in Italië? Het kan. Maar dat is niet zonder risico, zeker met grootvader Le Pen en nichtje Marion op de achtergrond.

Bij de resultaten van Le Pen moet toch ook vastgesteld worden dat ze toch nog 2 departementen voor zich kon winnen in het noordwesten: Picardië en de Aisne. De kans is dus niet gering dat er daar zetels kunnen gepikt worden.

En tsja, Macron... Het is wat Trumpiaans wat hij deed: op een jaar tijd een campagne op poten zetten die de ganse politieke pikorde heeft doorkruist. De vraag is - net als bij Trump - hoe lang die fraîcheur zal blijven duren. Een meerderheid in het parlement heeft hij nog lang niet. En de paringsdans van groenen, rechtse sociaal-democraten, centristen en liberalen zal hoe dan ook niet zonder gevolgen blijven. De redder van het Franse vaderland zal zich eerder zorgen mogen maken over met wie hij dat gaat doen.

Met de verkiezingen in Sleeswijk-Holstein was er weer een ietwat atypische regio aan de beurt. Het is de enige regio waar een minderheid (de Deenstaligen) gegarandeerd zitting hebben. Die vormden met de groenen en de socialisten een meerderheid. Maar dat is na gisteren ook voorbij. Een ipkomst van 65% (+5%) zorgde voor een kanteling: de CDU wint en de SPD verliest opnieuw. Als volgende week de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen ook misgaan dan betekent dat niet alleen 3 op een rij maar ook meteen een grote nederlaag voor topkandidaat Schulz in zijn eigen regio.

Overigens: weinig verschuvingen. Enkel de Piraten donderen uit het deelstaatparlement - de liberalen lijken daar van te profiteren - en de AfD haalt net de gepeilde 6%. Volgende week wordt 8% gepeild maar dat zien we dan verder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten