woensdag 9 december 2015

Front d'orages National

2 hongerige wolvinnen....
En het is weer zo ver. Het Front National staat vol in de aandacht. Niet zo onlogisch gezien de score van de partij doorheen Frankrijk en in het bijzonder de halve cirkel vanaf de grens met Vlaanderen over de Ardennen, Elzas tot aan de Middellandse Zee. Niks nieuws hoor. Die beweging bestaat al jaren.

Tweede vaststelling: in de streken waar het FN extra sterk scoort is de opkomst ook hoger. Niet in Parijs dus. De opkomst was dus vooral van FN-kiezers. En daar ligt al een grote sleutel: veel kiezers herkenden zich niet in het nieuwe streekproject of hadden geen zin om te stemmen voor de traditionele partijen en bleven gewoon thuis. Dat zorgde indertijd ook voor de surprise toen Jean-Marie Le Pen de tweede ronde haalde ten koste van de socialistische kandidaat. Parallellen trekken?

Derde vaststelling: de angst slaat toe bij de traditionele partijen. De PS trekt zich terug in de streken waar de regeringspartij (!) pas derde komt. Dat betekent dat in heel wat streken er geen socialisten in het regionaal parlement zullen zetelen. Kan u dit zich hier voorstellen? Is dat een garantie dat het FN verslagen wordt? Allerminst.

In het Noorden is het dan vooral de vraag of de kiezers van de partijen die niet meer opkomen nog wel naar de stembus zullen gaan. Of ze nu kiezen voor het FN of voor de Republikeinen, het is zeker hun beleid niet. In het Zuiden is het vooral de vraag of de Ligue du Sud en de rechtse scheurlijst hun stemmers gaan oproepen om Marion Le Pen te gaan steunen.

Hier en daar - zoals in de monsterfusie Elzas-Ardennen-Champagne - komt het wel tot een strijd tussen de drie grote partijen. Of het moest nog snel gaan veranderen.

Nee, het FN lijkt wraak te gaan nemen voor de pogingen om de partij uit de parlementen en raden te houden. Hoe kan je het verklaren dat een partij met een dergelijk percentage aan kiezers amper 2 parlementsleden telt?

Daarnaast lijkt er zich een ander fenomeen te ontwikkelen. Het FN kan wél besturen. Wie de scores van de partij bekijkt in de steden en gemeenten met FN-burgemeesters kan niet om de scores heen. De scores in het mijnbekken in het noorden en in heel wat gemeenten in het zuiden maken dat de partij - mits alles blijft draaien zoals nu - zich klaar kan maken voor nog een rist aan burgemeesters. Dat vertaalt zich in handtekeningen voor de presidentsverkiezingen maar ook senatoren.

De pogingen van de traditionele media zijn vooral gericht op het uit elkaar spelen van de partij. Marine zegt dit, Marion zegt dat, papa Le Pen dan weer iets anders.

En de reacties zijn van een grote kortzichtigheid. De Fransen hebben gestemd uit angst voor de aanslagen in Parijs. Voor de vluchtelingenstroom. En wat nog meer. Dat de opmars van het FN - die ooit al een enorme structuur had - al jaren bezig is ontging blijkbaar heel wat 'kenners'. Na decennia contestatie over links is de huidige anti-establishmentbeweging vooral rechts.

Het is natuurlijk wel de vraag wat er mee gebeurt. In Vlaanderen is die kanalisatie via de N-VA vriendelijk gesteld geen onverdeeld succes. In een aantal landen begint die beweging net: Duitsland heeft bijvoorbeeld met Alternative (op zich een linkse term) een nieuwe beweging. In een aantal landen timmeren die partijen al jaren aan de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten