Het Gentse heeft altijd wel iets met whisky. Is er nu al jarenlang het grote whiskyfestival – eerst in de Sint-Pietersabdij dan later in het ICC en nu in de Oude Vismijn – en de Glengarry-whiskykelder aan de Sint-Baafskathedraal dan vond de culinaire liefhebber vanaf 2000 zeker zijn weg naar restaurant ‘De Cluysenaer’ in Kluizen. Nu gaat de Glengarry een minder prominente plaats geven aan whisky. De horeca heeft het nu eenmaal moeilijk en over het Gentse beleid wil ik hier even geen boompje opzetten.
Reden van deze inleiding? Twee boeken op minder dan een jaar. Bob Minnekeer publiceerde vorig jaar na de Covid-jaren ‘Whisky, Beer & Food’ in zijn reeks over koken met whisky. Daarnet kreeg ik ‘Gekookt & Gestookt’ van Hans Offringa en Stef Roesbeke in handen.
Kijk Bob drinkt geen whisky. Bob ademt, leeft en slaapt whisky. En als het geen whisky is dan is het op zijn minst in combinatie er mee. De familie Minnekeer is een culinaire familie die ooit in dienst was van de familie van Charles De Gaulle. De familie van de man met de grote neus is afkomstig van het Rijselse. Zijn boek is zeer uitgesproken culinair met verwijzingen naar brouwerijen, distilleerders en restaurants. Op facebook heb ik toen al geschreven dat eigenlijk iedereen er zijn eigen weg in kan vinden. Het koken zelf – en ik heb het gevraagd aan een experte – is nogal complex. En klassiek.
Eén van de restaurants in het boek was ‘De Cluysenaer’ met Stef aan het fornuis en Krien die door haar kennis een avond tot veel meer dan eten en drinken maakt. Met Hans Offringa (hoofdredacteur van ‘Whisky Passion’) brengen zij nu ook een boek op de markt. ‘De Cluysenaer’ heeft al enkele jaren een eigen pagina met recepten in het tijdschrift. En dus volgend jaar 25 jaar aan het rijpen. Bij de meeste whisky’s is dat meteen garant voor een complexe en volle smaak na die jaren in een excellent vat te hebben gelegen.
En meteen valt een keuken op die moderner is: opvallend meer vegetarische gerechten. En het is een boek voor zoetekauwen: heel wat desserts waar op een praktische manier met whisky wordt gewerkt. Wie een hele menu wil maken kan er zeker ook terecht.
Daarnaast valt ook op dat de whisky’s zelf op enkele uitzonderingen na heel gemakkelijk te vinden zijn. Ik ken het rek – en ik ga verder geen reclame maken – van de lokale Delhaize en ik kan er snel geschat ongeveer de helft gaan halen. Akkoord, er zijn enkele speciallekes maar die zijn zeker te vinden in speciaalzaken zoals op Dok Noord in Gent. Het zijn dus zeker geen onmogelijke dingen.
En de calorietjes? Neem die er eens bij…. Maar het is zeker geen onmogelijk boek voor de minder ervaren koks in de keuken.
Het boek kan besteld en afgehaald worden in ‘De Cluysenaer’
of onder meer bij De Standaard-boekhandel.Hetzelfde geldt voor het boek van Bob Minnekeer. Al is dat ondertussen ook al te vinden bij 'De Slegte'. Whisky bewaart beter dan boeken blijkbaar.
Is er nu een boek waar we op wachten? Ik zag recent dat Stijn Hiers de laatste hand legt aan zijn boek over de distillaten van centraal – en Zuid-Amerika. Na een boek over Chachacha van enkele jaren terug is er daar ongetwijfeld nog veel te ontdekken. En te proeven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten