zaterdag 3 augustus 2024

Terug van weggeweest: EDL

 


Met de aanslag van een 17-jarige jongen van Rwandese afkomst in Southport op kinderen op een danskamp duikt een oude naam terug in het Britse politiek wereldje: de English Defence League.

Opgericht in 2009 kende de organisatie een opmars tot in 2011 met grote optochten in Engelse steden en een verspreiding over heel Europa. Want naast EDL kwam er een Schotse versie, een Joodse versie, een Hindoe-versie en zelfs een LGTBQ-afdeling en op het continent in zowat alle landen. In Vlaanderen had je de Vlaamse Verdedigings Liga die vooral op facebook bleek te bestaan.

Toen Pegida uit Duitsland overwaaide kregen we een tijdlang gelijkaardige acties die recent eigenlijk vooral in Nederland onder die vlag doorgaan met name het verbranden van korans. In de Scandinavische landen hebben andere groepen die tactiek overgenomen.

Maar nu, ineens, duikt de EDL terug op. Eind mei kondigde de groep al een demonstratie aan in Londen. En vorig weekeinde trokken naargelang schattingen tussen de 20 en 30.000 betogers door Londen.

En dus nu Southport en de gevolgen.

De kern van de manifestanten in de periode van toen (2009-2015) bleken nogal uit de harde voetbalkernen te komen. Hoewel die grotendeels geweerd zijn uit de stadia blijven die rond de clubs hangen. En in het VK hangt er rond de harde kernen vaak een uitgesproken politiek sfeertje.

Waar dit zo ineens vandaan komt? Het is duidelijk dat de Conservatieven van migratie wel de inzet van de verkiezingen hebben gemaakt maar daar door de rest van hun beleid niks aan hebben over gehouden. Reform zette de beste score van een partij rechts van de Conservatieven op de kaart. Alleen kreeg de partij er belachelijk weinig zetels mee. 5 met name.

Want qua partijpolitiek is er rond EDL altijd een waas geweest. De BNP bijvoorbeeld verweet leider Tommy Robinson dicht bij de UKIP te staan. Maar zowel de BNP als UKIP zijn verleden tijd. En hier en daar zit er wel nog een partijtje dat probeert de leegte op te vullen maar met Reform op de kaart krijg je het verhaal van Duitsland: daar knipte AFD alles wat een beetje rechtser stond dan het CDU de electorale vleugels. Al schoven daarmee figuren door in de partij die nu vooral in een sfeer van controverse zitten. Het leverde alvast op dat AFD Europees in het verdomhoekje zit.

Gaat de EDL aanschurken bij Farage? Of is dit het begin van een nieuwe termijn van straatacties en zelfs geweld in gebieden die dan wel een Labour-parlementslid hebben maar waar de BNP in hun sterke jaren electoraal ook wisten te scoren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten