Heeft de liberalisering van de energiemarkt gefaald? Als zelfs ondernemers in bedekte termen toegeven dat het tot een gebrek aan beleid van de overheden leidt is het antwoord eigenlijk gewoon ‘ja’.
In een vrije tribune in ‘De Tijd’ van 25 juli stelt ondernemer André Jurres (ex-CEO van Essent België) dat het gebrek aan een eigen nationaal energiebedrijf ons afhankelijk maakt van energie uit het buitenland. Desnoods moet een oplossing gezocht worden met Nederland als partnerland.
Het feit is alvast dat de grote landen als Frankrijk en het VK een eigen nationaal energiebedrijf hebben. Dat kost geld. Dat is een feit. En steeds meer landen zetten terug in op kernenergie. En dat kost ook geld.
Feit is dat de klaagzang van de doctrinaire anti-kernenergie lobby op de realiteit botst. Zo kunnen niet overal zomaar windmolens neergepoot worden en blijkt de infrastructuur ook niet altijd zo geschikt voor bepaalde projecten. De oplossing? Subsidies. Dus belastinggeld voor energie die niet altijd even zeker is. Zowel qua weer als klimatologisch.
De mooie verhalen botsen. Zo werden in Nederland particulieren die energie wilden terugsturen van hun zonnepanelen op het net ineens geconfronteerd met de beslissing van de leveranciers dat die de prijs daarvoor ineens fors verhoogden. Dat is pas enkele maanden terug. Zelfs bij de watervoorzieningen hier blijkt dat wie bespaart steeds meer moet betalen… Een mens doet dan eens wat er van hem gevraagd wordt…
Of neem Duitsland. Na de ramp in Fukushima werden inderhaast alle kerncentrales gesloten en vervangen door gascentrales met… gas uit Rusland. Iets wat de Groenen bij het begin van Vivaldi ook wilden overdoen.
En fundamenteel is de vraag of de productie van kernenergie op de vrije markt hoort. Zeker in de huidige samenleving waar energie sturend is naar inkomen van de burgers en naar economische ontwikkeling van bedrijven. Wat ze in Europa er ook van denken dat beleid wordt nog steeds nationaal gevoerd. En dus horen we een eigen nationaal energiebedrijf te hebben in handen van de overheid.
Zonder overheid zal een doorstart van de kernenergie met moderne technologie geen optie zijn en blijven we afhankelijk van leveranciers met vaak dubieuze besturen.
Maar ten gronde, als ze in de sector zelf beseffen dat dit eigenlijk de weg is… wie zou ik dan zijn?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten