Het overviel me gisteren tijdens de oervervelende toespraak van Jean-Claude Juncker gisteren. Gondor. En meer bepaald een passage in de film 'The Return of the King' waar Gandalf met Meriadoc optrekt richting de stadhouder. Het citaat is niet direct te vinden op het net maar het komt er op neer dat de oude heren zich meer druk maakten over heraldiek en sterren in plaats van zich bezig te houden met hun nageslacht. Om uiteindelijk te eindigen met een stadhouder die zichzelf als een vorst beschouwt.
Cynisch?
Wat onthou ik van gisteren? Dat de commissie een pak voorstellen tot regelgeving heeft ingetrokken. Mooi zo. Het enige wat dat bewijst is dat de EU vooral een regelmachine is. Maar wedden dat volgend jaar het aantal stilletjes terug zal gaan oplopen?
Juncker wil ook een jongerenkorps oprichten om in de EU de (politiek-correcte) goede werken te gaan doen. Een beweging van Europese Gardisten? Voor de christen-democraten moesten alle 18-jarigen een gratis treinpas krijgen om Europa te verkennen. Alsof jongeren dat vroeger niet deden. Maar gaan die zich bezig houden met 3 weken te sporen door Europa als men net even gemakkelijk het vliegtuig neemt naar het nog warmere zuiden of de feestparadijzen op sommige eilanden?
Maar wat me toch vooral opviel was de onzekere tred van Juncker na zijn speech. Het leek wel alsof de speech hem uitgeput had.
De VRT vond het dan ook nog nodig om dit debat als hoogtepunt van hun nieuws te zetten met één - van de vele ondertussen - woordenwisselingen tussen Verhofstadt en Brexit-kopstuk Farage.
Het is dat ik ondertussen in een opleiding ook Engels volg en dus ook eens naar het Engels van Verhofstadt heb geluisterd. Het is toch ergens begrijpelijk dat de Britten van die man af willen. In zijn voluntarisme verliest de man zich in beschouwingen waar het Engels toch op de derde plaats komt: na Verhofstadt en na Europa. In die volgorde.
Wat belet Verhofstadt van gewoon Nederlands te praten? De toespraak van de fractieleider van de sociaal-democraten was inhoudelijk mijn ding niet maar van die man ging een zuiderse passie uit waardoor je tenminste aandacht had. En dat was in het Italiaans.
Verhofstadt suggereerde de oprichting van een Europees leger. Op de VRT dacht men dat er ruimte zou zijn nu de Britten uit de EU stappen. Zap dan eens naar de NOS. Daar werd de idee meteen met een rake torpedo gekelderd: het zal niet het EU-parlement zijn die daarover beslist maar de lidstaten. Nederland en blijkbaar ook al Duitsland zouden de boot afhouden.
Toch opvallend ook hoe bij de oprichting van dat EU-leger er meteen ook investeringen zouden komen. De meeste landen van de EU zijn ook lid van de NAVO en halen bijlange na niet het vooropgestelde 2%-percentage van het BBP voor defensie. Maar als het voor de EU is zou het moeten kunnen...
De tussenkomsten van de euro-kritische groepen waren eigenlijk unisono: de kiezer wil zijn macht terug en zit niet te wachten op allerlei voorstelletjes van een club waar ze geen vat op lijken/mogen/durven... hebben.
In 'Villa Politica' probeerde Linda De Win en haar gasten er nog iets van te maken. Ivo Belet, vond het een 'inhoudelijke' speech, Kathleen Van Brempt 'miste toch een paar puntjes' en de jongedame van N-VA haar tussenkomst was dusdanig dat in 'Ter Zake' Sander Loones ineens woordvoerder werd.
Het kan toch niet beletten dat er serieuze vragen kunnen gesteld worden bij de gang van zaken. Een Luxemburgse minister die pleit voor het uit de EU zetten van Hongarije bijvoorbeeld. Net het land - en dat bewees Oostenrijk toch - dat door een hek te zetten de Balkan-stroom lam legde. Dàt is 'Wir schaffen das'.
Nee, de EU heeft gisteren geen te goede beurt gemaakt. Al is het voor de EU een hele geruststelling dat er nog nauwelijks mensen kijken naar dergelijke uitzendingen, laat staan er wakker van liggen. Die wachten op andere antwoorden en daarvoor kijken ze vooral naar het lokale niveau. Het is niet anders... Domme mensen toch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten