Niet voor het eerst en niet voor het laatst in Gent... al wil het stadsbestuur het misschien anders verkopen |
Nee, niet over de socialistische toespraken. Die platen zijn ondertussen zo grijs gedraaid dat ze zelfs op het Schlagerfestival er hun neus voor zouden ophalen. De socialistische familie moet toch eens dringend terugkijken op het beleid sinds paars-groen. Vanaf 1999 dus. Het feit dat er een ongeziene concentratie van kiezers op de rechterzijde is gaan zitten zou een teken aan de wand moeten zijn. En de realiteit is dat de inspanningen die er zijn gebeurd om in de buurt van de Maastricht-norm te komen al lang verkwanseld zijn. Het is gemakkelijk besturen als je de rekening kan doorsturen naar de opvolgers om die dan te verwijten dat ze moeten snijden om ze te betalen. Los daarvan blijft de vaststelling dat Vlaanderen de crisis moet betalen.
Nee, het gaat me om ditte: op een aperitiefgesprek van de N-VA is er een incident geweest tussen een radicale Turk en het N-VA-parlementslid van Koerdische origine Zuhal Demir. Demir heeft ondertussen de reputatie van een lokale pin up-Tatcher. Kortom: een harde tante met looks.
En waarom is er ophef? Omdat het in Gent gebeurt...Het Gent van Daniël Termont, het warme en gastvrije Gent, het inclusieve Gent, het Gent zonder problemen...
Yeah right...
Enkele weken terug liet de VRT zien wat de Turken in de Sleepstraat denken over vrijheid van meningsuiting.
In het verleden waren er al incidenten tussen Koerden en Turken in Gent.
En tsja, bij iedere gemeenteraadsverkiezingen duikt er - waarschijnlijk niet toevallig op de CD&V-lijsten - wel iemand op die banden blijkt te hebben met de Grijze Wolven.
In 2008 was er al een opstootje met de Grijze Wolven naar aanleiding van het WK-voetbal. Ook in Gent trouwens.
Kortom: er zitten aardig wat Grijze Wolven in Gent en die zijn allergisch voor alles wat Koerdisch is. Of de eenheid van Turkije bedreigt. In dat opzicht is die partij een electoraal doelwit van de AKP in Turkije. De Koerdische partijen moeten het dan meer van de rechtbanken hebben.
Het optreden in Gent staat niet los van een groeiende invloed van Turkije op de binnenlandse politiek in Duitsland, Nederland en Vlaanderen. Een bewuste politiek die gestuwd wordt door subsidiestromen. Het lijkt er steeds meer op dat er naast de partij in Turkije er nu ook een AKP-AO groeit.
En om het helemaal pijnlijk te maken: vooral binnen de traditionele partijen in Vlaanderen.
Incidenten over het weigeren om de Armeense genocide te erkennen stapelden zich op. Fellow travelling filosofen als Dries Lesage verbloemen het verhaal naar de publieke opinie. Maar omwille van de stemmen hebben de traditionele partijen een bewuste pamperpolitiek gevoerd en in sommige steden en gemeenten lijsten gevuld met kandidaten die vooral de stemmen uit hun gemeenschap moestn lokken.
Net zoals de terreur zullen we dus nog meer mat dat soort incidenten te maken krijgen omdat de politieke situatie in Turkije eerder escaleert dan bekoelt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten