dinsdag 16 februari 2016

Wahlen

Natuurlijk had ik hier ook 'Verkiezingen' of zelfs 'Elections' kunnen gebruiken. Nee dus.

Want ik heb het enkele jaren terug al geschreven: de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn met afstand de meest gehypte verkiezingen op deze wereldbol. Vooreerst omdat de president eigenlijk maar beperkte bevoegdheden heeft (zo zal hij of zij met een door de oppositie gecontroleerd Congres en/of Senaat op binnenlands vlak maar weinig presteren) en de voorrondes pas interessant worden als de grote staten aan het woord komen. Die hebben nu eenmaal de grote kiesmannen. Daarenboven heeft het partij-establishment in de 2 grote partijen ook aardig wat te zeggen.
Zo lijkt het voor Hillary Clinton een gereden race tegen Bernie Sanders. Die man houdt dit gewoon niet vol. Zitten ze in het VK al niet te wachten op een Corbyn dan in de VS zeker niet op Sanders. Maar is daarmee het spel gespeeld? Allerminst.

Bij de Republikeinen zit er letterlijk een cheat card in het dek: Donald Trump. Nu nog opgevoerd als een rariteit die zijn eigen gangetje mag gaan is het maar de vraag hoe lang de leiding van de GOP hem zijn gangetje zal laten gaan en één kandidaat naar voor schuift. Zeer tegen de zin uiteraard van de aanhang van de man. Maar momenteel lijkt geen andere kandidaat bij machte om Trump af te stoppen. En dat maakt de problemen bij de Republikeinen steeds groter. De invloed van de Tea Party en de groeiende aanwezigheid van minderheden maakt dat de partij een beeld van sclerose geeft.

Dat beeld komt overigens even goed van de Democraten. Is de VS klaar voor een derde hond in het kegelspel? Kijk, het is ondertussen 25 jaar terug dat Ross Perot Bush sr deed verliezen tegen Clinton. Ralph Nader (Groen) deed hetzelfde in de strijd tussen Bush jr en Al Gore. Komt met de vroegere burgemeester van New York Bloomberg een derde hond in het kegelspel? En hoeveel kiezers vinden het de moeite om te gaan kiezen voor iemand die in wezen machteloos zal zijn?

Kortom: kan het met een beetje minder en wat zinniger informatie?

Maar ik schreef dus 'Wahlen', het Duits voor verkiezingen.

misschien wat vroeg maar de tijd
van 'Mutti Merkel' is ook voorbij
De Duitse politiek staat op stelten. Er gaat geen dag voorbij of er is discussie over de opvang van de
toestromers naar Europa. Zowel binnen de coalitie als binnen het kartel CDU-CSU als binnen de SPD als binnen de Groenen.

Veel hangt uiteraard samen met de voorspelde groei van Alternative fur Deutschland. En om dat te meten zijn er op 6 maart 3 deelstaten die hun parlement verkiezen. 'Super Sonntag', om het nu eens op zijn Amerikaans te zeggen, is er voor Saksen-Anhalt, Baden - Wurttemberg en Rheinland- Pfalz.

2 van de 3 zullen zeer significatief zijn. En het is niet Rheinland - Pfalz. Natuurlijk zijn Kaiserlautern, Trier, Koblenz en Trier niet onbekend maar bij de 2 andere spelen er toch meer dingen mee.

Baden-Wurttemberg heeft met Stuttgart een toch zwaardere naam in de rangen. Ook in die stad kwam het op Oudejaar tot ongeregeldheden. De deelstaat ligt ook vlak naast Beieren waar de toestroom vreemdelingen oncontroleerbaar werd. Daarnaast is het de deelstaat waar de Republikaner in de jaren '90 het langst in het deelstaatparlement bleven. Kortom, meer nog dan elders is er een traditie van aanwezigheid van rechtse partijen. Om toch maar een idee te geven: de Rep's hebben nooit in het deelstaatparlement van Beieren gezeten.

Saksen-Anhalt is dan weer in de voormalige DDR. Het ligt vlakbij Saksen, waar Dresden de hoofdstad is van zowel de staat als Pegida. Eén keer kwam een partij die het etiket 'rechts' opgeplakt kreeg in het deelstaatparlement, met name de DVU op het einde van de jaren '90. Naar aloude traditie donderde die partij uit elkaar maar die bijna 13% van toen zal ongetwijfeld een referentie zijn bij de score van AfD. Speelt er nog bij dat de NPD hier ook een rol speelt.

AfD weet nu ook hoe het spel gespeeld wordt. Een interview met de Mannheimer Morgen zorgde voor wereldwijde ophef. Het neerschieten van vluchtelingen aan de grens is een praktijk van de voormalige DDR en het lijkt er wel wat op dat de krant zeer bewust aanstuurde op dat citaat. Soit, de klacht loopt maar dat de Duitse media het vel van Frauke Petry, die na het overnemen van de voorzittershamer de partij in een rechtsere lijn brecht, wil is wel duidelijk. Het wordt dus afwachten hoe de politieke debatten op die zondag zullen zijn. Want de media zelf zal na de voorvallen op Oudejaar ook scherp in de gaten gehouden worden.

En tsja, ik had dan toch liever wat meer info gezien over die verkiezingen dan de voorverkiezingen in New Hampshire en Ohio.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten