woensdag 2 december 2015

Regionale verkiezingen in Frankrijk

Zondag is het zo ver: de regionale verkiezingen in Frankrijk. Sinds de departementale en gemeenteraadsverkiezingen wordt met een visademke uitgekeken naar deze verkiezingen en uiteraard het resultaat van het Front National.

Vooreerst lijkt het er op dat de ganse historie rond Jean-Marie Le Pen weinig gevolgen zal hebben voor Marine Le Pen en C°.

Daarenboven spelen de aanslagen in Parijs mee. Als katalysator of eerder als rem? Het is af te wachten. Het zou wel eens kunnen dat er net door die gebeurtenissen een veel grotere opkomst is dan vermoed. En dan zijn peilingen glad ijs.

Wat speelt in het voordeel van het FN? Vooreerst het kiessysteem. Dat is proportioneel. Daarnaast is centrum-rechts zeer verdeeld. Gaan ze links volgen om het FN af te blokken? Het blijft afwachten. In bepaalde streken was er ook sprake van overstappen van de Republikeinen richting FN. In die mate zelf dat Philippe De Villiers - een boegbeeld van conservatief christelijk Frankrijk - stelde wel voor Marion Le Pen te kunnen stemmen. Dat zal de partij in landelijke gebieden zeker geen kwaad doen.

Daarnaast zijn er nog geen ongelukken gebeurd in de door het FN bestuurde gemeenten en steden. Blijkbaar houdt de partij toch aardig de vinger aan de pols bij de levensverzekering van de partij.

Enkele regio's zijn zeker het volgen waard: Le Nord - Picardiƫ bijvoorbeeld. Of PACA in het zuiden.

Maar het is even goed kijken wat de opmars van het FN voor gevolg zal hebben in andere regio's. In welke mate sloopt het FN bijvoorbeeld Bretagne? Sterk hebben ze er nooit gestaan maar wie betaalt die rekening?

Kortom: zenuwachtigheid troef in politiek Frankrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten